стрічка

Медики Луцької міськлікарні скаржаться на забезпечення засобами захисту

01 Квітня 2020, 12:47
Лікарі в Луцькій міській лікарні 1823
Лікарі в Луцькій міській лікарні

Міська влада виділила 5,9 мільйонів гривень на засоби захисту для міських закладів охорони здоров’я. 2,2 мільйони гривень – на засоби індивідуального захисту, понад 3 мільйони – на чотири апарати штучної вентиляції легень для міської лікарні й 500 тисяч на кисневі концентратори.

Про це в коментарі Район.Луцьк розповів начальник міського управління охорони здоров’я Володимир Лотвін.

Проте редакція має інформацію від медичних працівників міської лікарні, що таки елементарних засобів захисту в них немає, натомість змушені користуватися звичайними марлевими пов'язками.  

Володимир Лотвін запевнив, що ця інформація не відповідає дійсності.

«Хто хоче додатково собі купити, перестраховується, то тут ми не заперечуємо. Але якщо заявляти, що нічого нема, то це теж не правильно. Інформація не відповідає дійсності. У міських закладах є запас. Запас був хороший. Але процес ішов, засоби використовували одноразово, а докупити ми не могли, бо на ринку нічого не було. Запаси зменшилися, але вони є», – наголосив головний медик Луцька.

1
медики просят про допомогу
медики просят про допомогу

Як пояснив Володимир Лотвін, вони вже поговорили з керівництвом міської лікарні щодо інформації на особистих сторінках від імені медзакладу.

«Ми вже провели бесіди з лікарями. Розповіли ним, скільки коштів виділила міська рада, скільки закупили засобів захисту, скільки є, і скільки ще в очікуванні. Проблема зараз в тому, що нема де закупити ці засоби захисту на ринку. Плюс є рекомендації від МОЗУ, що не всім треба респіратори. На кожному етапі є свій захист. У кого контакт із хворим більший, то цим людям потрібен обов’язково респіратор, рукавички, маски й окуляри. У деяких відділеннях треба тільки рукавиці, маска і халат», – наголосив Лотвін.

Однак, медики, назвали ці бесіди інакше: «нас почали строїти». Розповідають про те, як з початком карантинних заходів медзаклад не зміг організувати навіть прання робочого одягу, працівники змушені робити це в домашніх умовах. Також не влаштовує людей і якісь спецодягу: лікарі стверджують, що змушені приймати пацієнтів навіть «в паперових халатах з операційної».

На це Володимир Лотвін пояснив, що масок і костюмів нема де закупити. Замовити можна, кошти є, а надійти від постачальників це має невідомо коли.

«Хоча в наявності є запис. І ми отримали з державного резерву вчора (30 березня – ред.) 230 тисяч на область. З них 18,8 тисяч масок виділили на потреби Луцька. Міська лікарня отримала 15 тисяч масок безкоштовно», – наголосив головний медик міста.

Володимир Лотвін зауважив, що кілька днів тому освоїли вже орієнтовно 30% цих коштів, які додатково виділила міська рада. Процес закупки масок і рукавиць пройшов. Плюс, каже Володимир Лотвін, уклали договори на постачання іншої частини засобів захисту.

«Зараз в очікуванні. Скільки часу пройде – не зрозуміло. Постачальники посилаються на форс-мажор. Але як тільки засоби з’являться, одразу поступатимуть у лікувальні заклади міста», – запевнив Лотвін.

Нагадаємо, що керівництво області замовчувало інфікування коронавірусом директорки Лариси Духневич. Сьогодні, 1 квітня стало відомо про те, що захворювання виявили ще у чотирьох медиків, які працюють в реанімації Луцької міської клінічної лікарні

Як коментувала для видання Район.Медицина медіа-юристка Тетяна Котюжинська інформація про інфікування медиків йде окремою графою у звітність для ВООЗ, тому що ці дані демонструють  рівень захищеності або ні медичних працівників і їхнє бюджетне забезпечення під час пандепідемії. 

Лікарі міської лікарні
Лікарі міської лікарні

Китайські медики, які борютьс з коронавірусом
Китайські медики, які борютьс з коронавірусом

Читайте такожЯкі медзаклади на Волині першочергово прийматимуть хворих на коронавірус

У Луцьку на коронавірус захворіло четверо медиків

У семи волинян виявили коронавірус

На Рівненщині виявили ще два випадки інфікування коронавірусом

Одинадцятьом володимирчанам зробили експрес-тести на COVID-19

Волинський гінеколог, який помер в інфекційній лікарні, був інфікований COVID-19

На Волині підтвердили ще один випадок інфікування коронавірусом

Коронавірус в Україні: 549 хворих, 13 людей померли, 8 – одужали

«Потрібної кількості боксів для інфікованих COVID-19 у нас нема, як і в жодній країні світу», – Ігор Ващенюк

Підписуйся на наш канал у Telegram: https://t.me/lutsk0

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024