стрічка

Виробництво вітчизняних тестів на короновірус куруватиме посадовець з Рівненщини

25 Березня 2020, 18:00
1227

Уродженець Рівненщини Юрій Полюхович залишає пост Міністра освіти і науки та повертається до роботи першого заступника Міністра та куруватиме напрямок науки.

Про це посадовець повідомив на своїй сторінці у фейсбуці. 

Полюхович додав, що наразі він з командою планує зосередитися на масштабному виготовленні українських тест-систем для діагностики COVID-19.

«Разом з Віцепрем'єр-міністром Вадимом Пристайком відвідали Інститут молекулярної біології та генетики НАН, поспілкувалися з керівництвом та вченими. Вони розповіли, що зараз в Інституті повністю готова до використання тест-система для діагностики коронавірусу COVID-19 на основі кількісної полімерної реакції (ПЛР). Система пройшла реєстрацію, підтверджена її точність і специфічність на рівні 99,9%. Собівартість однієї реакції на цьому тесті – 250 гривень, тоді як закордонні аналоги коштують 370-450 гривень», – йдеться у дописі.

Також Юрій Полюхович повідомив, що наразі Інститут отримав 350 тисяч гривень від держави і виготовив перші партії тестів на 600 аналізів, які передані в Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ та Центр громадського здоров'я МОЗ.

Зауважив, що науковці можуть виробляти значно більше тестів, які зараз дуже потрібні Україні. Менш ніж за тиждень можуть зробити набори на 10 тисяч вимірювань, а за 10-12 днів – на 50 тисяч. 

«Ще одна проблема: за словами науковців, вірус сильно мутує. Це також потрібно враховувати під час виготовлення тест-систем. Інститут молекулярної біології та генетики створив такий тест, в якому можна досить швидко врахувати процес мутацій. Вчені гарантують, що на це потрібен лише день, тоді як в закордонних розробках йдеться про тиждень», – пише Юрій Полюхович.

Читайте також: «Джерелом попадання коронавірусу в Україну є потік громадян з-за кордону», – Денис Шмигаль

 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024