стрічка

Як функціонує Затурцівська спеціальна школа на Локачинщині

02 Березня 2020, 15:07
2024

У Затурцівській спеціальній школі «Центр освіти» Волинської обласної ради нині навчається 154 здобувачі освіти віком 6-17 років.

Зараховуються діти на навчання за заявою батьків чи осіб, що їх замінюють, на підставі висновку ІРЦ. Про це пише журналістка Людмила Мельничук.

Відтак, з різних куточків Волині – Іваничівського, Турійського, Горохівського, Луцького, Володимир-Волинського, Ківерцівського, Маневицького, Ковельського, Любешівського, Рожищенського та Локачинського районів, дітей привела сюди проблема порушення інтелектуального розвитку.

Читайте також: У Затурцівський інклюзивно-ресурсний центр завітали благодійники.

Увагою не обділені навіть у вихідні

Нині у закладі функціонує дошкільна група, в якій навчається 12 малят, та 10 класів, наповненість кожного з яких складає 12-17 учнів. Режим перебування вихованців школи – семиденний, цілодобовий. У вихідні чи на канікулах батьки мають право забирати своїх дітей додому.

13 сиріт, на жаль, не можуть скористатися такою нагодою. Але увагою у вільні від навчання дні не обділені: у школі проводять години творчості, різних спрямувань гуртки (їх 13), можна відвідувати спортзал чи спортивний майданчик, кабінет лікувальної фізкультури, проводити час в ігровій кімнаті, переглядати улюблені телепрограми.

Читайте також: У Затурцівському інклюзивно-ресурсному центрі відбулися практичні семінари про партнерство.

Хто не любить дітей – працювати тут не зможе

Турботою вихованці спеціальної школи оточені постійно. Про це дбають 110 працівників закладу, 57 з яких – педагоги. За словами директора освітнього закладу Лариси Лопухович, працювати з дітьми з особливими потребами нелегко. Вчителям та вихователям, які щойно приступили до роботи, потрібен певний час для адаптації: одним вистачає місяця, а в інших він може тривати й цілий рік.

«Так, наші діти особливі. Але не гордовиті, не егоїстичні, а дуже добрі. Вони хочуть ласки, чуйного ставлення до себе. Той, хто не любить дітей, працювати тут не буде, хай би яким здібним не був», – каже Лариса Петрівна.

Читайте також: У Затурцях відкрили потужний інклюзивно-ресурсний центр.

Школярі навчаються за спеціальною програмою

Зі слів заступника директора з навчальної роботи Марії Калинич, в школі проходить звичайний шкільний процес, але за спеціальною програмою – для дітей з порушенням інтелектуального розвитку. З учнями, котрим не під силу справитися з таким навантаженням, педагоги працюють за індивідуальним планом.

Школярі мають можливість опановувати відповідні знання не тільки в навчальних класах, а й в комп’ютерному, у швейній майстерні, столярнях (їх 2), шкільній бібліотеці, кабінеті соціально-побутового орієнтування. З ними також проводять заняття дефектолог, психологи, реабілітологи, логопеди.

Читайте також: У Затурцівській школі-інтернаті проводять індивідуальні логопедичні заняття з учнями.

Соціалізація – одна із головних функцій школи

«Третю частину навчального часу у нас займає трудове навчання. Однією з головних функцій школи є соціалізація, тобто допомога дітям адаптуватись до життя в суспільстві», – розповідає Марія Калинич. 

Ще під час навчання школярів в третьому класі педагоги досліджують, основи якої професії кожен з них здатен заволодіти. Якщо за своїми фізичними особливостями дитина не в змозі опанувати швейну чи столярну справу – здобуває навички сільськогосподарської праці. Для засвоєння таких знань на практиці у нас є клумби, навчальні ділянки, теплиця.

До слова, Затурцівська школа має у користуванні ще й 4 гектари поля. Обробляють земельний наділ за допомогою наявних у господарстві коней і трактора.
Соціально-побутовому орієнтуванню, де вчать дітей прибирати, доглядати за одягом, застеляти ліжко, їжу готувати, пекти, прати та навіть доглядати за немовлятами – також приділяється у закладі чимало уваги.

Читайте також: У Затурцівській школі-інтернаті побували поліцейські.

Створити належні умови допомагає підтримка меценатів

Шкільне життя дітвори у закладі проходить в комфортних умовах. Також неабияк вражають доброзичлива атмосфера і домашній затишок. Причому скрізь: чи то до класної кімнати заходиш, а чи перебуваєш у спальному корпусі, медпункті, кабінеті директора чи просто крокуєш естетично оформленими коридорами.

Але ж зрозуміло, що забезпечити вихованців закладу всім необхідним – непросто.

За словами Лариси Лопухович, з обласного бюджету стовідсотково фінансується лише опалення закладу, харчування дітей та заробітна плата. На розв'язання побутових питань та ремонтних робіт коштів не вистачає.

Тож вдячні усім небайдужим за спонсорську допомогу. Зокрема, німецькій фірмі «Брокернер Кліке» (з ними вже 23 роки триває співпраця) за одяг, взуття, білизну, мийні засоби, медикаменти, побутову техніку, трактора, авто.

Також корпорації «Братерство без кордонів – Україна» (директор М. П. Богданець) – за щомісячне забезпечення мийними засобами, канцтоварами, продуктами, медикаментами тощо. За надану матеріальну допомогу, подарунки на свята, організацію дозвілля – МБФ «Хороші люди», церкві Дім Євангелія міста Луцьк.

Читайте також: У Затурцях провели день спорту.

Місія закладу гідна особливої уваги

Перебуваючи цілодобово під супроводом педагогів, діти звикають до великої та дружної шкільної родини, з якою і в горі, і в радості разом. Для них цей заклад є школою і домівкою. Бо добре знають, що тут завжди щиро підтримають, пригорнуть, підкажуть, навчать. А ще – обов’язково порадіють здобуткам та перемогам.

І не важливо, якими вони є: великими, як-от перші місця, зайняті нещодавно у спартакіаді та обласному фестивалі «Тепло наших сердець», або незначними, як здається на перший погляд, – вміти пришити ґудзика чи прибрати після себе.  

Місія, яку понад шість десятків літ виконує Затурцівська спеціальна школа «Центр освіти», є значною і важливою. Адже взяти відповідальність за долю дітей, які сприймають світ не так, як ми з вами, – справа, гідна особливої уваги.

Читайте також: У Затурцях організували родинне свято.

Людмила МЕЛЬНИЧУК
Фото автора

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024