стрічка

Лучан кличуть у Музей Корсаків подивитися на «Оголену»

28 Лютого 2020, 10:00
Лучан кличуть у Музей Корсаків 1047
Лучан кличуть у Музей Корсаків

В Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків представлена робота відомого українського митця Олександра Архипенка «Оголена», якій уже 113 років.

Про це йдеться на сторінці музею у фейсбуці.

Свого часу митець заснував власні школи у Парижі, Берліні, Нью-Йорку, багато років викладав, є членом Американської академії мистецтва і літератури. Твори Архипенка мають за честь експонувати найпрестижніші музеї та галереї світу.

На міжнародних аукціонах Sotheby’s та Christie’s його скульптури сьогодні продають в середньому на суми від десятки тисяч до декількох мільйонів доларів.

«Вам обов’язково варто побачити цей твір видатного земляка, який прославив Україну на весь світ у таких видах мистецтва, як скульптура, малярство, графіка», – йдеться в повідомленні.

Понад півстоліття ім'я Архипенка офіційне мистецтвознавство замовчувало в Україні, і сьогодні саме час повертати своє собі, що і робить МСУМК.

На думку мистецтвознавця Д. Горбачова, робота належить до раннього так званого «московського періоду» творчості автора і відображає перехідний етап від сецесійної до футуристичної скульптури. Дослідники зауважують, що це перший варіант скульптурного зображення відомого торсу - «Жінка, що зачісує волосся». В основі форми голови – лик давньої української ікони.

У цій скульптурі Архипенко зобразив характерний жест рук, які, наче німб, огортають маскоподібне обличчя, тут і м’яка округлість, і видовженість пропорцій. «Оголена» – прототип багатьох майбутніх творів Архипенка.

«Споглядати його можна довго, тож запрошуємо у Музей. Адже маємо чим пишатися», – наголошують у дописі.

Завітати в Музей Корсаків (КРЦ «Адреналін Сіті», вул. Карбишева, 1) можна у будь-який день:

пн.-пт: 12:00-20:00

сб-нд: 11:00-20:00

Кожної середи ВХІД БЕЗКОШТОВНИЙ.

Деталі за телефоном: 066 142 51 18

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024