стрічка

Поради мамі: як привчити дитину доглядати за зубами

25 Лютого 2020, 12:53
1725

Перші зубки з'являються у малят у віці від шести місяців, а останні молочні різці виростають до півтора року.

На першому році життя батьки самі піклуються про ротову порожнину дитини, однак з двох років важливо прищеплювати крихітці звичку самостійно доглядати за здоров'ям та красою своєї усмішки. 

Перші зубки з'являються у малят у віці від шести місяців, а останні молочні різці виростають до півтора року. На першому році життя батьки самі піклуються про ротову порожнину дитини, однак з двох років важливо прищеплювати крихітці звичку самостійно доглядати за здоров'ям та красою своєї усмішки. 

Зубна щітка – найважливіший інструмент

Перше, що варто перевірити, — жорсткість щетини. Занадто жорстка травмує ясна, через що з’являються ранки. Дитині стає боляче, тож вона відмовиться чистити зуби наступного разу. Інший момент — матеріал: бажано віддати перевагу синтетиці, яка не накопичує бактерії. Краще вибрати щітку з невеликою голівкою: нею легко маневрувати.

Зверніть увагу на ручку: вона повинна зручно лягати в дитячу долоню. Не бійтеся питати малюка, яку модель він бажає. Найчастіше діти вибирають округлі руків'я, більші за розміром, ніж у дорослих варіантів. Не менш важливий показник — дизайн. Щіткою у вигляді звіра чи героя мультфільма дитина охоче гратиметься під час процесу, тому не варто звертати в сторону стандартної яскравої моделі. 

Як вибрати зубну пасту для дитини

Існує чотири основних критерії. Перший — це вміст фтору, а точніше — його відсутність. Фтор небезпечний для дитячого організму, а тому майже усі дитячі пасти є безфторними. Другий показник — абразивність, тобто наявність скрабувальних частинок. Вибирайте низькоабразивні пасти, оскільки емаль молочних зубів вразлива і крихка, а ясна ще дуже чутливі. 

Третя характеристика, на яку варто звернути увагу, – колір і запах. Дитина охоче чиститиме зубки яскравою пастою, яка на смак нагадує солодощі та фрукти. Однак такий смаколик дуже хочеться з’їсти, тому обов'язково стежте за четвертим фактором: щоб паста була безпечною для проковтування. Вибрати підхожий варіант не складно: бренди випускають дитячі серії у спеціальному оформленні. Довіряйте надійним компаніям: наприклад, зубна паста Рокс завдяки великому досвідові виробника та надійній експертизі не підведе. 

Поради:

  •    Показуйте власний приклад. Ви для дитини — головний авторитет та рольова модель, тому в жодному разі не нехтуйте правилами гігієни. За можливості проводьте ранкові процедури разом, зробивши це доброю сімейною традицією.
  •    Перетворіть процес на гру. Тільки без змагання «хто почистить зуби наввипередки» — це анітрохи не принесе користі. Не сваріться, коли малюк захоче погратися зубною щіткою у вигляді монстрика — натомість підіграйте йому. Хороші емоції відкладуться у пам'яті, і наступного разу дитина охоче піде у ванну сама.
  •   Пояснюйте та розказуйте. Мотивація «треба чистити зубки, бо так треба» не завжди спрацьовує для дитини, особливо якщо у вас росте допитливий чомучка. Розкажіть, чим важлива гігієна рота, які хвороби можуть виникнути, якщо нею нехтувати.
  •  Придбайте невеликий пісочний годинник. Достатньо інтервалу на 2–3 хвилини. Відрізок часу — абстрактне поняття, яке дитина не завжди розуміє. А «поки біжить пісочок, треба чистити щіткою» — набагато простіше.
  •  Не демонізуйте лікарів. «Якщо не будеш чистити зуби, ми підемо до стоматолога, і він зробить тобі боляче!» — ой леле. Після таких фраз не дивуйтеся, що маля боїться йти в лікарню навіть на простий огляд чи за довідкою. Використовуйте натомість позитивну мотивацію: «Якщо будеш щодня чистити зуби, матимеш білосніжну посмішку, як у твого улюбленого героя» — це набагато краще.
  •  Давайте вибір без вибору. Це гарний вихід для маленьких вередунів, які самі хочуть усе вирішувати. Якщо малюк на пропозицію «ходімо почистити зуби» не реагує, запитайте його: «ти хочеш почистити зуби зараз чи коли додивишся мультик?» Дитина не одразу розуміє, де відповідати «ні», тому, вибравши час самостійно, почистить зуби без примхів. 
  •  Будьте терплячими. Малюк не одразу навчиться робити усе так, як годиться, тому не шкодуйте часу, щоб показати, навчити та пояснити. Зрештою, ніхто не обіцяв, що бути батьками — це легка робота.
Коментар