стрічка

Храм відкриють, священнику нададуть охорону: як вирішували релігійний конфлікт у Володимир-Волинському районі

22 Лютого 2020, 12:36
Збори в селі Сусваль 2236
Збори в селі Сусваль

У селі Овадне Володимир-Волинського району відбулася зустріч за «круглим столом» за участі представників релігійних громад ПЦУ і УПЦ (МП) села Сусваль, влади, громадськості, правоохоронців.

Під час зустрічі пробували розв'язати релігійне питання, яке переросло в конфлікти у селі Сусваль, Оваднівської ОТГ Сусваль. Про це йдеться на сайті Володимир-Волинської єпархії ПЦУ.

Участь у круглому столі взяли преосвященний Матфей єпископ Володимир-Волинський і Турійський разом зі секретарем єпархії прот. Юрієм Зінчуком та Оваднівським благочинним прот. Сергієм Місаном.

Обговорення проходили в залі засідань сільської ради. Головували під час обговорення заступник голови Волинської ОДА Анатолій Костик, начальник ГУНП у Волинській області Петро Шпига та голова Оваднівської ОТГ Сергій Панасевич.

Також були присутні працівники інших правоохоронних структур області, юристи, священники Православної Церкви України та УПЦ (МП), серед яких настоятелі релігійних громад у Сусвалі прот. Сергій Місан та священник Богдан Гнатюк

Під дверима, поки йшли обговорення, зібралося чимало людей.

Єпископ Матфей звертаючись до присутніх закликав правоохоронні органи об’єктивно, законно і справедливо вирішити справу, щодо знищення майна священника( спаленого автомобіля) і конфлікту, що уже рік триває у громаді.

Читайте також: Конфлікт у Сусвалі: що ж сталося у день похорону біля храму Різдва Пресвятої Богородиці

Також архієрей наголосив, що конфлікт між громадами стався через недоброзичливе ставлення священників УПЦ до парафіян, які обрали Православну Церкву України.

Рішення зустрічі озвучив людям заступник голови Волинської ОДА Анатолій Костик.

Отож, за рішенням зборів, згідно наявних документів, храм має право використовувати для проведення богослужінь громада ПЦУ. Громада УПЦ може через суд добиватися свого права проводити богослужіння у храмі.

Читайте також: Єпископ Матфей звернувся до президента, уряду, парламентарів та правоохоронців

На наступному тижні опис речей в храмі проведе новостворена обласна комісія, за участі представника ПЦУ і УПЦ у Сусвалі. Особисті речі настоятель громади УПЦ Богдан Гнатюк має право забрати.

Храм для богослужінь, які вестиме вже священник ПЦУ, настоятель громади ПЦУ в Сусвалі Сергій Місан, відкриють 29 лютого.

Богослужіння, зазначили на круглому столі, мають повне право відвідувати прихожани УПЦ.

За словами Петра Шпиги, до часу, коли комісія опише храм, біля нього стоятиме цілодобово поліція. Отцю Сергію Місану після події із спаленням автомобіля нададуть охорону.

Нагадаємо, у ніч на 16 лютого у селі Овадне Володимир-Волинського району згорів автомобіль «VolkswagenT4».

Транспортний засіб належав священнику ПЦУ Сергію Місану. Власник авто припускає, що ймовірно це підпал пов’язаний із подіями та конфліктами у селі Сусваль.

Читайте також: На Володимирщині вщент згорів бус, думають – підпал












 

 

Коментар