стрічка

Які рідкісні й старовинні прізвища носять жителі луцького села

18 Лютого 2020, 13:19
Які рідкісні й старовинні прізвища й досі носять жителі села Лучиці  5442
Які рідкісні й старовинні прізвища й досі носять жителі села Лучиці 

Доволі давнє походження мають корінні прізвища, що трапляються серед мешканців села Лучиці Боратинської ОТГ Луцького району.

Власне, і сам населений пункт є одним з найстаріших у Боратинській громаді. Перша згадка про Лучиці датується 1428 роком. Однак, археологічні знахідки ХІІІ – ХІ ст. до н. е. свідчать, що люди проживали тут з давніх-давен. Про це йдеться на сайті Боратинської громади.

У різні часи село належало луцьким владикам, ксьондзу Томашу Хаєнському, Михайлові Козинському, роду Липинських. Ймовірно, що і нині у Лучицях проживають нащадки цих людей. Цікавим є той факт, що в метричній книзі за 1883 рік найчастіше зустрічаються прізвища: Коробко, Казнадзей, Ярмолюк, Киричук, Баклан, які поширені серед мешканців та уродженців Лучиць і сьогодні. Найбільш унікальним та рідкісним є прізвище Казнадзей, яке нині налічує лише 97 носіїв на території України. Прізвища Ярмолюк та Киричук набули поширення у XVII–XIX ст. та часто зустрічалися серед представників православного духовенства. Прізвище Баклан було популярним серед старшин Гетьманщини, представників православного духовенства та єврейства. Також згадка цього прізвища зустрічається у козацьких реєстрах за 1649 та 1756 років.

Читайте також: Підземелля та підсвітка: чим Луцьк приваблюватиме туристів у 2020-му

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024