стрічка

На Волині онкозахворювання діагностували у шести дітей від початку року

16 Лютого 2020, 15:24
5276

Щороку лікарі виявляють приблизно 20 нових випадків онкопатології серед дітей, ця цифра приблизно однакова впродовж останніх 10 років.

Тож вважати, що захворюваність стрімко зростає, немає підстав. Проте з початку 2020-го року вже у шести дітей діагностовано онкологічні захворювання.

15 лютого у світі відзначали День онкохворої дитини. З 2003-го року до цієї міжнародної ініціативи приєдналась і Україна, щоб засвідчити підтримку маленьких пацієнтів та родин, в яких хворіють діти.

Читайте такожУ Сарнах «озолотили» дерева, щоб привернути увагу до онкології

На сьогодні під спостереженням у Волинському дитячому територіальному медичному об’єднанні перебуває 180 пацієнтів. 

Найпоширенішими онкохворобами серед дітей є пухлина Вільмса (вроджена пухлина нирки), лейкози (рак крові), лімфорганулематоз (захворювання лімфатичних вузлів), злоякісні новоутворення очей та головного мозку.

Незважаючи на те, що будь-яка онкологічна недуга потребує тривалого, дороговартісного та досить виснажливого (як фізично, так і психологічно) лікування,  за рік вона забирає не більше 5 життів маленьких волинян.

Водночас діти успішно долають навіть найважчі онкологічні хвороби.

«В родині, де кожне покоління боролося з раком, на лейкоз захворіли навіть 5-річні двійнята. Діти успішно вилікувалися, відвідують школу та гуртки, ростуть на радість рідним»,  поділилась історією з практики  лікарка-гематолог Оксана Мисюк.

Завідувачка онокогематологічного центру обласної дитячої лікарні, лікар-педіатр Яна Рижко
Завідувачка онокогематологічного центру обласної дитячої лікарні, лікар-педіатр Яна Рижко

Кожен лікар, незалежно від спеціалізації, має бути «онконасторожений», тобто у всіх незрозумілих діагностичних ситуаціях, насамперед, виключати онкологічне захворювання. Однак про певні стани дітей варто знати і батькам, аби вчасно звертатися до сімейного лікаря, педіатра та гематолога. Отож, насторожити мають:

- тривала висока температура (впродовж 2-х та більше тижнів) без катаральних явищ (нежить, біль в горлі), кишкових розладів (діарея, біль в животі) чи інших симптомів, що можуть супроводжуватися лихоманкою;
- збільшені, болючі, «спаяні» між собою лімфатичні вузли будь-якої групи (шийні, над- чи підключичні, пахвові, підколінні), сильно збільшений у розмірах живіт;
- швидка втрата ваги, втомлюваність, значна загальна слабкість, нічна пітливість;
- висипання на тілі геморагічного характеру, носові кровотечі;
- зміни в загальному аналізі крові (зниження рівня тромбоцитів, значне зниження чи збільшення рівня лейкоцитів, важка анемія);
- поява болючих ущільнень кісток, м
язів, інших локалізації, що збільшуються в розмірах.

Причину онкологічних захворювань у дітей, на відміну від дорослих, переважно достовірно визначити неможливо. Лише незначну їх кількість можна пов’язати із впливом навколишнього середовища чи способом життя.

Згідно з сучасними даними, лише близько 10% усіх онкологічних пацієнтів дитячого віку мають схильність до захворювання на рак через генетичні фактори, - повідомляється на сайті Центру громадського здоров’я МОЗ України. Оскільки запобігти онкохворобам у дітей майже неможливо, головним дієвим методом зниження рівня захворюваності залишається рання і достовірна діагностика.  

Один або декілька згаданих симптомів у дитини є приводом для батьків негайно звернутися до лікаря.

Лариса АНДРІЙЧУК

Коментар
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром