стрічка

У Любомлі відкрили реабілітаційний центр для дітей з інвалідністю

08 Лютого 2020, 14:55
Кімната для дітей з інвалідністю 2517
Кімната для дітей з інвалідністю

На базі педіатричного відділення КНП «Любомльське ТМО» урочисто відкрили реабілітаційний центр.

Довгостраждальний був цей шлях для батьків, яким довелося оббивати пороги владних кабінетів, аби їхні діти мали можливість проходити медичну та фізичну реабілітацію саме тут, у Любомлі, а не їхати за сотні кілометрів до інших міст. Про це йдеться на сторінці Любомльського ТМО у фейсбуці.

Підтримав ініціативу батьків генеральний директор Любомльської лікарні Володимир Дибель, який і взявся реалізовувати цей задум.

Зрештою, результатом цієї спільної з головами об’єднаних громад, Любомльською районною радою та адміністрацією роботи стало відкриття комфортного, з усіма зручностями та облаштованого відповідно до вимог МОЗ місця для реабілітації дітей з інвалідністю. А їх, як виявилося, у Любомльському районі є майже 250.

На урочисте відкриття завітали керівники Любомльського району – голова райдержадміністрації Олександр Устименко, районної ради – Микола Сушик разом із депутатом Миколою Пархомуком, а також голови ОТГ: Головненської – Микола Демидюк, Рівненської – Микола Крижук, Вишнівської – Віктор Сущик.

Зінаїда Бондаренко, завідуюча педіатричним відділенням, розповіла, що тут зможуть проходити медичну реабілітацію діти від 3 до 18 років, які мають захворювання опорно-рухової системи, центральної та периферичної нервової системи, ураженнями інших органів та систем дитячого організму. Окрім того, тут займатимуться діти з групи ризику, яким треба попередити інвалідність. Курс реабілітації становитиме від 14 до 21 дня залежно від захворювання, стану дитини та ефекту, який даватимуть заняття з реабілітації.

«Діти, котрі прийшли сьогодні на відкриття, а разом із ними ще більше двох сотень дітей з інвалідністю, які живуть на території Любомльського району, потребують не лише інклюзивного навчання, а й надання медичної реабілітації. У нашому центрі на них чекає медичний супровід, зокрема, заняття з масажистом, лікарем з фізичної та реабілітаційної медицини, невропатологом, педіатром, робота з психологом, логопедом, вихователем. Це своєрідна мультидисциплінарна команда, яку ми спеціально готували для роботи з проведення реабілітації діткам»,  – відзначила лікарка.

Наразі для дітей облаштували сім ліжкомісць денного перебування (з 8 до 17 години), передбачили чотиразове повноцінне дієтичне харчування. Також діти ходитимуть на фізіотерапевтичні процедури, займатимуться у спортивній кімнаті, масажному кабінеті. Є ігрова кімната з кульковим басейном та зручними комфортними диванами, сенсорна кімната.

Кожну дитину, яка прибуде на реабілітацію, оглядатиме команда лікарів та спеціаліалістів з реабілітації та індивідуально розроблятиме маршрут для кожної дитини. Аби потрапити сюди, батькам необхідно звернутися до свого сімейного лікаря та отримати електронне направлення.

Поки що фінансування реабілітаційного центру буде здійснюватися із місцевих бюджетів, за що Володимир Дибель подякував головам громад. Згодом, як відзначив Володимир Дибель, із запровадженням реформи вторинного рівня медицини, планують укласти договори по відповідних пакетах послуг з Національною службою здоров'я України, оплата яких за рахунок державних коштів. 

Читайте також: Любомльська лікарня отримала новий дефібрилятор

Тим часом мами зі своїми дітьми не приховували радості від ще однієї своєрідної перемоги та відчуття, що вони не одні в цьому світі зі своїми проблемами та турботами. Тепер для них реабілітаційні послуги стануть ближчими та доступнішими.

Займатися дітьми з інвалідністю – це щоденна, безперервна, клопітка робота і важка праця для батьків. І тільки коли системно займатися нею, можна побачити результат, – переконані мами. Вони вважають, що відкриття реабілітації у Любомльській лікарні стане стимулом для роботи інших чиновників.

Любомльчанка Наталія Кушнір прийшла до реабілітаційного центру з донькою Мар’яною, у котрої на обличчі – море нових щирих емоцій. Раніше їм доводилось їздити на реабілітацію до Києва, Луцька, бувати в санаторії «Дачний». Це «тягнуло» в родини чималі фінансові витрати: найм одного авто чого варте!

«На місці проходити реабілітацію набагато зручніше. Бо з такими дітьми дуже важко добиратися до віддалених міст, навіть до Луцька. Відкриття реабілітаційного центру в Любомльській лікарні, де за дітьми доглядатимуть спеціалісти - легше фізично для батьків, психологічно – для дитини», – переконана жінка.

Не ховала радісних емоцій Галина Жолоб, внучка якої одна з перших проходитиме медичну реабілітацію у центрі, оцінивши і старання медиків, і людей, завдяки яким діти з інвалідністю будуть займатися у комфортних, затишних умовах.











 

Коментар
16/04/2024 Понеділок
15.04.2024