стрічка

13 цікавих фактів про костел Святої Трійці в Олиці. ФОТО

03 Лютого 2020, 13:37
2781

Римо-католицький костел Святої Трійці у селищі Олика Ківерцівського району на Волині – одна з найвеличніших місцевих культових споруд.

Храм має неймовірну історію і є одним із найдавніших мурованих костелів краю. Про це пише Перший.

Там триває реставрація. Костел повертають до життя зусиллями місцевої парафії та польського Фонду культурної спадщини. Фасад пам’ятки уже оновили. На черзі – внутрішній інтер’єр.

Уже чимало років станом споруди і життям парафії опікується отець Юрій Погнерибка. До початку реставрації костел перебував у стані руїни

Цікаві факти про костел в Олиці:

  • Барокову пам'ятку сакральної архітектури в Україні першої половини 17 століття визнано найкрасивішим римо-католицьким костелом на Волині.
  • Першу дерев'яну церкву на цьому місці було збудовано у 1588 році за сприяння князя Станіслава Радзивілла – першого олицького ордината та великого маршалка литовського, якого Пйотр Скарга переконав відійти від кальвінізму, стати католиком.
  • Новий мурований костел побудували у 1640-х роках  коштом пожертвувань Альбрехта Станслава Радзивілла на взірець римського храму Іль-Джезу.
  • Проєкт храму належить італійцям Бенедетто Моллі та Джовані Маліверна. Свій внесок у будівництво внесли також скульптори Мельхіор Ерленберг і Міхал Германус.
  • У 1638 році фундатор костелу заснував при костелі колегію (колегіум) — філію Замойської академії та духовну семінарію.
  • Капітула олицької колегії проіснувала до 1945 року. Радянська влада зачинила її, а пам'ятка поступового почала руйнуватися.
  • На початку 90-х костел переданий римо-католицькій парафії.
  • У 2013 році у костелі розпочалися реставраційні роботи, які стали найбільшим проєктом відновлювальних робіт, що здійснюється за польський кошт за кордоном.
  • З часом тут планують встановити копію ікони Матері Божої Казимирецької, яка вважалася пкровителькою Волині. Оригінальна ікона Матері Божої з Дитятком була привезена з Палестини в XVII столітті Миколаєм Криштофом Радзивіллом «Сиріткою». До 1939 року вона знаходилася в Олицькому замку. Подарована Фундацією культурної спадщини копія намальована на дерев'яній основі, яку підготував варшавський консерватор творів мистецтва Анджей Казберук та ґданський художник Томаш Кухарський.
  • Інтер’єр костелу був прикрашений численними скульптурами та різьбленням по дереву, між пілястрами були розміщені великі художні полотна. Над пілястрами знаходилися фігури дванадцяти апостолів (деякі вціліли).
  • Всередині костелу знаходилися гробниці та епітафії родини Радзивіллів, в основному з кольорового мармуру і алебастру. Більшість з них не збереглися до нашого часу.
  • Тут був похований Ольбрахт-Станіслав Радзивілл, його мати Марія, старший брат Микола-Христофор, його перша дружина Реґіна Айзенрайх та друга - Кристина Анна з Любомирських, брати Миколай Станіслав та Юрій Радзивілли.
  • Шість полотен релігійної тематики зсередини костелу опинилися  у Львівській галереї мистецтв.

Нагадаємо, на Волині планують відродити історично-архітектурну спадщину в Олиці, задля цього уже прийнято відповідну програму на регіональному рівні, нині працюють над створенням державної програми відродження Олики, щоби подати її на розгляду уряду. 30 січня в Олицькому замку побували депутати Волиньради, голова облради та голова облдержадміністрації, провели круглий стіл, під час якого міркували, які кроки необхідні для того, аби створити на базі Олицького замку туристичний комплекс.

Волинські обранці зійшлися на думці, що першим таким кроком має бути виділення 2,2 мільйона гривень на виготовлення відповідної проєктно-кошторисної документації.  





 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024