стрічка

Горбаків між двома ОТГ: до якого об’єднання сільрада на Рівненщині

03 Лютого 2020, 09:14
Гощанський район 3226
Гощанський район

Відповідно до нового проєкту моделі адмінустрою на Гощанщині передбачили утворення трьох ОТГ: Гощанська, Бабинська та Бугринська. Бугринська й Бабинська існують уже доволі довго, а Гощанська має лише розвиватися.

Горбаківська сільрада є однією із найбільших у районі. І нині розв'язують питання, куди вона приєднається.

Нарада з керівниками органів місцевого самоврядування відбулась 27 січня. У дискусії взяли участь очільник району Василь Романюк, керівники структурних підрозділів РДА, голови Бугринської й Бабинської ОТГ, селищний голова Гощі та представники прокуратури й силових структур району.

Кожен із представників району мав право висловити та аргументувати свою думку.

«Мені цікава думка кожного з вас.  Але ця думка має бути аргументованою», – запевнив Василь Романюк.

Василь Романюк
Василь Романюк

 

«Водночас проєкт передбачає, що Горбаківська сільська рада має стати частиною Бабинської ОТГ. Нещодавно розглядався дещо інший варіант перспективного плану. Однак я дотримуюсь думки, що попри все об’єднання має бути добровільним і без жодного примусу. До цього питання потрібно підходити виважено, дослухаючись до думки мешканців Горбаківської сільської ради, яка сьогодні є таким собі джокером у процесі формування ОТГ» , – зазначив голова Бугринської ОТГ та керівник Асоціації ОТГ в Рівненській області Сергій Пилипчук.

Сергій Пилипчук
Сергій Пилипчук

Свою думку висловив голова Горбаківської сільради Володимир Бойко.

«Усупереч волі багатьох обласних депутатів рішення про приєднання Горбаківської сільської ради до Бабинської ОТГ було ухвалено на сесії обласної ради. І це рішення затверджене Кабміном. Його ніхто не скасовував. Під час опитувань, які ми проводили в усіх селах сільради люди мені говорили: «Боріться до останнього дня за Горбаківську ОТГ». Ми готові були об’єднуватися з ким завгодно, але за умови, що Горбаків буде центром ОТГ. Не склалось. І як результат народилося рішення про приєднання до Бабинської ОТГ, депутати якої також ухвалити відповідне рішення. Водночас ми продовжували вести перемовини з усіма сусідніми сільрадами – Дроздівською, Воскодавською, Симонівською. На жаль, наші аргументи не були взяті до уваги, переваги – знехтувані. Що залишалось робити? Я виконав побажання виборців, зберіг сільську раду до фінального етапу децентралізації і тепер на часі план «Б» – об’єднання з Бабинською ОТГ, спільна участь у виборах. Більше того, у Кабміні погодилися з тим, що Бабинська ОТГ разом із Горбаківською сільрадою є абсолютно самодостатньою. Тому відстоювати інтереси громади ми будемо й далі. Утратити те, що ми маємо – недопустимо», – зауважив у своєму виступі Володимир Бойко.

Володимир Бойко
Володимир Бойко

Від імені депутатського корпусу Горбаківської сільради виступив також Юрій Михальчук. Він наголосив, що і голова, і депутати висловлюють думку мешканців семи сіл сільради.

Читайте також: На Гощанщині перспективним планом передбачили утворення трьох громад

Під час опитування 82% людей підтримали рішення про приєднання до Бабинської ОТГ. Їх бажання потрібно поважати. Крім того, є перспективний план, затверджений у Кабміні, і в ньому Горбаківська сільська рада – складова Бабинської ОТГ.

Думки керівництва і жителів Горбакова почуті і вони налаштовані на приєднання до Бабина.

У своєму виступі селищний голова Гощі Микола Панчук вказав, що селище не є ворогом для Горбакова, що є можливість зберегти історичну територію Гощанщини, що як кожен керівник він дбає про свою громаду і думає про майбутнє. Варто провести опитування серед людей, не воювати й спільно розвивати територію Гощанщини.

Микола Панчук
Микола Панчук

Почувши вкрай різні думки, Василь Романюк обдумав і висловив власну точку зору.

 «Остаточні рішення про об’єднання громад, які не скористалися добровільним етапом прийматимуть в ОДА та Уряді…»

«Гощанський район, так само як і Корецький має бути єдиною об’єднаною територіальною громадою. З цього приводу можна дискутувати, але пройде 5 чи 10 років і так воно й буде. І тоді ви згадаєте мої слова. Бугрин приєднається до Гощанської ОТГ тоді, коли вона матиме вищі показники ефективності роботи. Зараз вони цього не зроблять, бо надто багато зусиль доклали для того, щоб стати ліпшими з ліпших. Тому я ще раз вас усіх закликаю: будьте мудрими. Спільними зусиллями ми зможемо зробити значно більше. Бо наша сила – в єдності. Тому в ОДА я відстоюватиму максимальне укрупнення, а не додаткове розділення на ОТГ…», - висловився очільник РДА.

Кожен має свою думку, свої принципи, різні погляди на реформу… ОТГ має бути створене і це останній етап реформи децентралізації.

Нині у мережі фейсбук тривають дискусії, обговорення: до кого варто приєднуватися. 

Остаточне рішення про приєднання будуть ухвалювати в обласній адміністрації. Час покаже.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024