стрічка

Зарічанська громада не хоче «родичатися» з Володимиром. ВІДЕО

31 Січня 2020, 13:26
1725

Зарічанська громада проти приєднання до міста Володимира-Волинського, тому 30 січня півтора десятки людей приїхали в облдержадміністрацію, аби висловити свою позицію. 

Про це розповіла Суспільному заступниця Зарічанського сільського голови Ірина Лошенюк.

«Відповідно до теперішньої методики, яка затверджена Кабміном, ми відповідаємо чотирьом основним критеріям, і за відсотковим показником ми є не нижче середнього. Це шанс, щоби нас почули. Чомусь дали шанс менш перспективними громадам, дотаційним», – зазначила заступниця Зарічанського сільського голови

Перемовини представників облдержадміністрації і представників Зарічанської громади відбувалися за зачиненими дверима, журналістів до кабінету не пустили.

Радник голови Волинської ОДА Тетяна Щербак, яка власне й курує питання децентралізації, розповіла, що вони почули як представників громади так і представників княжого міста, а тому в на розгляд Кабміну буде представлено дві позиції – з приєднанням Заріччя до міста і без.

Читайте також: Депутати Зарічанської ОТГ – проти приєднання громади до Володимира

Василь Гром, консультант з бюджетних питань Асоціації міст України в обсласті, каже, що структура дохідної частини цієї гомади базується лише довколо одного підприємства.

«Не стане підприємства – куди дівати тоді громаду? У Володимирі-Волинськму є багато установ, організацій і підприємств, які сплачують платежі до бюджету», – зазначив Василь Гром.

Свою позицію стосовно приєднання Зарічанської громади до міста Володимира-Волинського висловив перший заступник міського голови Ярослав Матвійчук на своїй сторінці у фейсбук.

«Останнім часом активно обговорюється питання об’єднання міста та Зарічанської ОТГ, про що свідчать численні публікації на шпальтах місцевих газет та інтернет-видань. Сьогодні представники Зарічанської громади приїхали в обласну державну адміністрацію, щоб висловити свій спротив проти такого об’єднання.
Відтак, аби почути думку обох сторін, керівництво області запросило представників влади міста та ОТГ до діалогу. Ігор Пальонка переконував присутніх, що громада є самодостатньою, а мешканці переживають, що можуть суттєво програти від такого об’єднання, хвилюються за збереження земельних наділів.
Мені, своєю чергою, довелося вкотре навести аргументи, чому потрібно об’єднуватись, а саме:
- формування центру округу, що нагально потребує збільшення кількості населення та території;
- визначення освітнього округу (значна частина дітей громади здобувають освіту в місті);
- спільна реалізація інфраструктурних проєктів (очистка річки Луга, утилізація сміття, водопостачання та водовідведення, будівництво доріг);
- спільне комунальне підприємство, що надає медичні послуги;
- фактично с. Заріччя і с. Федорівка злилися з містом;
- частина виробничих потужностей птахофабрики, яка є основним ринкоутворюючим підприємством об’єднаної громади прилягає безпосередньо до міста і громаду міста хвилює питання екології.
Вислухавши аргументи обох сторін, представники ОДА вирішили повторно подати пропозиції міста і ОТГ до Міністерства розвитку громад та територій України.
На попередньому засіданні в Києві ми пропонували приєднати ще Оваднівську ОТГ до міста, але підтримки в міністерстві не отримали.
Я розумію занепокоєння людей та все ж вважаю, що в пріоритеті мають бути надання якісних освітніх і медичних послуг та збереження адміністративного центру. Місто буде стояти на державницькій позиції.
Це питання потребує спільного обговорення, а перемогти має здоровий глузд», – йдеться у дописі.

Нагадаємо, нещодавно у Міністерстві розвитку громад та територій України відбулась нарада, де обговорили проблемні питання та визначили шляхи спільної роботи у напрямку децентралізації. Волинська ОДА. Зокрема, важливим моментом став розгляд пропозиції Волинської ОДА щодо приєднання Зарічанської ОТГ до Володимира-Волинського.

Варто зазначити, що позицію щодо приєднання Зарічанської ОТГ до Володимира-Волинського підтримали Асоціація міст України та експерт з місцевого самоврядування Василь Гром.

Читайте також: Яку з громад можуть приєднати до Володимира-Волинського

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024