стрічка

В озері Світязь почав підніматися рівень води

29 Січня 2020, 11:43
1891

Відповідно до даних моніторингу в Світязі піднявся рівень води.

Про це інформують у пресслужбі нацпарку.

Через зниження рівнів води в озерах Шацького національного природного парку і, зокрема, в Світязі, на сьогодні склалася складна гідрологічна ситуація.

Шацький національний природний парк спільно з державними органами влади та установами, науковцями, громадськими організаціями працює над визначенням причин обміління та бере участь у заходах щодо вирішення цієї проблеми.

Насамперед, було створено робочу групу з питань обстеження та виявлення причин обміління озера Світязь у складі працівників Шацького НПП, яка підготувала фото-матеріали та акт обстеження озера.

Також Шацький національний природний парк спільно з Інститутом водних проблем та меліорації НААН України працює над розробкою заходів щодо покращення гідрологічної ситуації Шацького поозер'я.

Разом з Фізико-механічним інститутом імені Карпенка провели ряд заходів на дослідження замулення карстових лійок. За результатами досліджень зробили висновки, що обсяги надходження води в озеро, в основному, формуються джерелами, розташованими в цій зоні, і що на продуктивність водопостачання цих джерел інтенсивніше впливає зниження рівня грунтових і поверхневих вод, а не зміна напірності глибоко розміщених джерел підземних вод.

Крім того, працівники Шацького національного природного парку беруть участь в засіданнях робочих груп щодо питання обміління шацьких озер, створених рішенням Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування і розпорядженням голови Волинської ОДА. Нами були надані пропозиції, які стосуються конкретних заходів з ренатуралізації водно-болотних угідь Шацького НПП та методів відновлення гідрологічного режиму озер.

Працівники парку проводять постійний гідрологічний моніторинг по заміру рівнів грунтових і напірних вод по свердловинах та динаміки рівнів поверхневих вод по озерах Шацького національного природного парку. Варто зазначити, що подібний моніторинг ведеться щомісячно з 1985 року.

Згідно з даними моніторингу рівень води в озері Світязь піднявся на 6 см і станом на 28 січня 2020 року становить 162,97 м н.р.м.

Читайте також: Порятунок Світязя: на Шаччині ремонтуватимуть осушувальну систему

В області розроблять державну програму порятунку Шацьких озер

Президент не розгляне петицію про порятунок Світязя

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024