стрічка

Волиняни почали частіше хворіти на грип: навчання призупинили у п'яти школах

25 Січня 2020, 14:17
Фото ілюстративне 1386
Фото ілюстративне

П’ять шкіл призупинили навчання у зв’язку із зростанням захворюваності на грип і ГРВІ.

Дві школи в Камінь-Каширському, по одній в Маневицькому, Луцькому та Горохівському районах. Кількість школярів, які хворіють на гострі респіраторні вірусні інфекції, зростає щодня.

«Хвиля захворюваності докотилася і до нас. У нас вже з’явилися випадки закриття закладів освіти. Закриті уже п'ять ЗОШ в чотирьох районах. Це, зокрема, в Камінь-Каширському — дві школи, Маневицькому, Луцькому і  Горохівському по одній школі. Тобто поріг захворюваності уже перевищено на 20 відсотків»  сказав заступник начальника обласного управління освіти, науки та молоді Олександр Ткачук.

У Центрі первинної медичної допомоги Луцька скупчення людей через зростання захворюваності на грип та ГРВІ немає.

Молоде подружжя лучан Мельників розповіли: на прийом до сімейної лікарки прийшли ще й з двома дітками.

«Кашель, нежить, температура висока вже третій день тримається. Ми прийшли, щоб нас послухали. Я  годуюча мама, то мені всі ліки не можна. Тобто треба, щоб лікар порекомендував, тому ми от прийшли, щоб нас послухали, щоб дали якісь рекомендації. У понеділок прийшов чоловік до лікаря, йому відкрили лікарняний, а ще за пару днів і я стала почуватися гірше. І ми вже приїхали всі разом, чоловіка будуть доліковувати і тоді вже мене», – каже пацієнтка Альона Мельник.

Подружжя Мельників на прийомі
Подружжя Мельників на прийомі

З початку року до кожного сімейного лікаря Луцького центру первинної медичної допомоги щодня звертаються по 5-6 пацієнтів із симптомами ГРВІ,  повідомила сімейна лікарка медичної установи Ірина Андрійчишена.

«Грип набагато важче перебігає, ніж ГРВІ. Вірус грипу уражає нижні дихальні шляхи. У людини буде набагато гірша інтоксикація. Температура одразу, в перший день піднімається до 38,5 градусів. У людини виражена ломота в тілі. Застуда перебігає більш легко. Людина може бути активна, але відчуває ще нежить, дискомфорт від того, що слизові виділення із носа. Температура може бути від субфебрильної до 38 і не вище»,  зазначила сімейна лікарка.

79 тисяч волинян захворіли на грип і гострі респіраторні вірусні інфекції з початку епідемічного сезону, який розпочався торік наприкінці вересня. Це – майже 8% від усього населення Волині. Станом на сьогодні перевищення епідемічного порогу захворюваності зафіксували  у 4 районах області: Камінь-Каширському, Локачинському, Маневицькому, Любешівському та місті Нововолинську.

Реєстратура
Реєстратура

«Приріст захворюваності за цей тиждень становить 30 відсотків. Взагалі в нинішньому тижні захворіло понад 5700 осіб.  Це на 1300 осіб більше, ніж попереднього тижня. Збільшення захворюваності ми спостерігаємо у всіх вікових групах, але найбільше захворіло дітей від 5 до 17 років. На сьогодні переважають ГРВІ, поки що лабораторного випадку підтвердженого гриппу  в області  не зареєстровано»,   зауважила лікар-епідеміолог обласного лабораторного центру Ірина Єнжиєвська.

Лікарі-епідеміологи обласного лабораторного центру проводитимуть щоденний моніторинг захворюваності грипом та ГРВІ серед школярів.

  Петро ЮРОВЧИК

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024