стрічка

Порятунок Світязя: на Шаччині ремонтуватимуть осушувальну систему

24 Січня 2020, 11:35
1103

Робоча група, яка провела засідання в  Шацьку, вивчала проблеми обміління Шацького поозер’я.

Про це інформує пресслужба Шацької районної ради. 

В роботі, окрім керівників району, начальників відповідних служб, представників органів місцевого самоврядування та Шацького НПП, взяв участь Ростислав Кравчук, в.о. начальника Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області.

Під час робочої зустрічі присутні обговорили ремонт Копаївської осушувальної системи. Це стосувалося визначення робіт, необхідної суми фінансування та відповідальних за замовлення і виконання робіт. Першочерговим завданням на сьогодні є встановлення щитів (шандор) для закриття шлюзів-регуляторів на магістральних каналах Копаївської системи. Також обговорили необхідність проведення незалежних лабораторних досліджень води, аби не забруднити чисті водойми.

За інформацією управління водного господарства, після капітального ремонту Копаївської осушувальної системи забезпечать:

  • вчасне відведення надлишкових вод під час проходження паводків і повеней та захист від підтоплення і затоплення територій населених пунктів Шацької ОТГ;
  • задовільний меліоративний стан 3,6 тисяч гектарів сільськогосподарських угідь завдяки підтриманню оптимального водно-повітряного режиму;
  • покращення екологічного стану водного об’єкту річка Копаївка та меліорованих і прилеглих земель, запобігатиме їхньому повторному заболоченню;
  • заакумульовані обсяги води в каналах меліоративної системи завдяки гідравлічному зв’язку поверхневих і грунтових вод з водоносними горизонтами, які живлять Шацькі озера, в тому числі озеро Світязь, будуть сприяти відновленню їх водності та оздоровленню.

Також присутні розглянули пропозиції щодо збереження озера, які надали сільські ради та Шацький національний природний парк. На території всіх сільських рад необхідна очистка меліоративних каналів. Також потрібна реконструкція і модернізація водопровідно-каналізаційних систем населених пунктів Шацького району та забезпечення централізованим питним водопостачанням населених пунктів Шацького району.

Шацький національний природний парк надав більш розширені пропозиції, які стосуються конкретних заходів з ренатуралізації водно-болотних угідь Шацького НПП, методів відновлення гідрологічного режиму озер, проведення гідрологічного моніторингу території Шацького НПП.

На часі підготовка документації та пошук необхідного фінансування для проведення робіт.

Засідання робочої групи
Засідання робочої групи

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024