стрічка

Домініканський костел в Чорторийську на фото 1929 року

26 Січня 2020, 18:24
Домініканський костел в Чорторийську на фото 1929 року 4190
Домініканський костел в Чорторийську на фото 1929 року

В мережі інтернет вдалось розшукати світлини будівлі Домініканського костелу 1929 року у містечку Чорторийськ Луцького повіту.

Фото розшукали на сайті kresy.pl

Сьогодні цей населений пункт носить назву Старий Чорторийськ і знаходиться у Маневицькому районі.

Раніше Чорторийськ був містом. Населений пункт належить до найдавніших на Волині. Чорторийськ був одним з князівських удільних міст, резиденцією князів Чарторийських.

Вперше про Чорторийськ згадується в літописі 1100 року коли руські князі зібралися на з’їзд у Витичеві, на якому прийняли рішення відібрати у Давида Ігоровича стольне місто Володимир, а в порядку компенсації йому дістався в уділ Чорторийськ.

З цього невеликого повідомлення, стає зрозуміло, що Чорторийськ уже на початку ХІІ століття був значним містом. Його часто порівнювали з містом Володимиром.

Домініканський костел на фото 1929 року
Домініканський костел на фото 1929 року

Вдруге Чорторийськ в літописі згадується у 1142 році, коли київський князь Всеволод Ольгович передав його своєму братові Святославу Ольговичу. Але через князівські міжусобиці місто у його володінні залишалось недовго.

У 1199 році князь Роман Мстиславич утворив Волинсько-Галицьке князівство, до складу якого увійшов і Чорторийськ.

Літопис повідомляє, що в 1227 році Чорторийськ захопили пінські князі, тобто володарі Турово-Пінського князівства. Але вже в 1228 році Данило та Василько Романовичі відібрали місто у пінських князів і приєднали його до своїх володінь. Востаннє місто згадується в літописі 1289 року, коли князь Мстислав, укріплював місто та заклав кам'яну споруду – «стовп». Цю вежу у 1961 році під час археологічних досліджень відкрив Павло Раппопорт.

Під час татарської навали 1240 і 1260 роках Чорторийськ спустошили та зруйнували.

Історія міста Чорторийська литовсько-польської доби тісно переплітається з життям та діяльністю представників роду князів Чарторийських. Згідно архівних документів фамільного роду князів Чарторийських, земельні володіння роду інтенсивно формувалися з середини XV століття.

Костел в Чорторийську
Костел в Чорторийську

Рід Чарторийських досяг апогею економічної могутності за часів князя Федора Михайловича. Його сини Іван і Олександр у 1547 році ділили між собою велику спадщину батька. Чорторийськ дістався у володіння Олександра Чарторийського. У 1570 році перший волинський воєвода Олександр Чарторийський платив з містечка Чорторийськ податки від 19 ринкових і 53 вуличних будинків, 9 убогих хат, 7 комірників, 21 ремісників, 77 городників міських.  У 1583 році вдова князя Олександра платила податки від 12 ринкових і 85 вуличних домів, 26 хатин, 85 ланів, 123 міських городників, 3 рудних коліс, 11 ремісників, 1 вального колеса і 4 попів.

У 1601 році Чорторийськ продали мінському воєводі Яну Пацу. Паци підтримували церковну унію та діяльність войовничих католицьких організацій, наприклад, сприяли проникненню єзуїтів на Волинь. Від них місто перейшло у володіння воєводи Лещинського.

У 1639 році в пам'ять про померлу дружину Анну, дочку корецького князя Самуїла, він виділив 10 тисяч злотих на будівництво костелу і монастиря домінікан. Святиня була побудована з дерева, недалеко від княжого замку. В 1741 році костел реконструювали за проектом  Павла Гіжицького. Однак, у 1832 році російський уряд закрив монастир, а костел був перебудованоий на православну церкву.

У 1725 році Чарторийськ перейшов у володіння князів Радзивилів, коли князь Михайло Радзивил на прізвисько Рибенко одружився з дочкою Януша Вишневецького. Вони збудували в Чорторийську в середині XVІІІ століття палац, прикрашений розписами відомого художника Луки Хнюбнера.

Домініканський костел в Чорторийську на фото 1929 року
Домініканський костел в Чорторийську на фото 1929 року

Після князів Радзивилів Чорторийськом володів граф Федір Пацей. У 1830 році він брав активну  участь у польському повстанні, за що російський уряд відібрав у нього містечко. Відтоді Чорторийськ перейшов до державного володіння.

Згодом Чорторийськ став волосним центром. Наприкінці ХІХ ст.оліття проклали залізницю у напрямку Ковель – Сарни, що значно сприяло розвиткові промисловості. На ній була побудована станція Новий Чорторийськ, біля якої виросло селище з такою ж назвою, а Чорторийськ стали називати Старим Чорторийськом.

В кінці ХІХ століття в Чорторийську було 275 будинків, 1936 жителів, які називали себе міщанами та евреями, дві церкви, синагога,  млин, дві церковнопарафіяльні школи, одну з яких відкрили у 1874 р., другу –  у 1890 р. У 1911 р. чисельність населення зростає і становить 2150 жителів, З'являються поштова станція, фельдшерський пункт, 12 крамниць і шинок.  

Домініканський костел в Чорторийську на фото 1929 року
Домініканський костел в Чорторийську на фото 1929 року

Костел в Чорторийську
Костел в Чорторийську

 

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментар