стрічка

Як у Луцьку під козацькі залпи освячували воду в річці Стир. ФОТО, ВІДЕО

19 Січня 2020, 18:10
Водохреща у Луцьку 1278
Водохреща у Луцьку

Хресна хода до річки Стир у Луцьку розпочалася дуже навіть традиційно. Попереду – гучномовці, що імітують дзвони, далі крізь натовп, що очікує на святу воду, прибираються чоловіки з позолоченим хрестом та хоругвами. Після них – священики у білих рясах.

19 січня святкують Водохреща, яке завершує цикл різдвяних свят, пише Таблоїд Волині.

Не менш традиційним був і маршрут. Ішли проспектом Волі до Центрального парку, звідти через дамбу – до річки.



Незвичною для прихожан Свято-Троїцького кафедрального собору була відсутність настоятеля – Владики Михаїла.

«Михайла нема?», «Мабуть, десь там «вище» його покликали», «Може, під'їде?» – тільки й чути було у натовпі.

Сподівання на те, що Владика таки з'явиться і розмашистими рухами рясно окропить свою паству святою водою, жевріли у серцях лучан. І були не марними.

Одразу за дамбою на учасників ходи вже чекала типова луцька водохрещанська інфраструктура: кілька спусків до води, які пильно стережуть рятувальники, кілька персональних точок із випивкою і закускою, «щоб зігрітися», які облаштували лучани, куліш, козаки та козачі гармати.

На березі по інший бік річки також облаштували сходинки до води. На них згодом і з'явився довгоочікуваний Михаїл, митрополит Луцький і Волинський. Звідти Владика розпочав освячення води.

Святі отці співали по обидва боки річки, а люд обережно просувався непевним берегом, аби не послизнутися. Безперечним плюсом появи Владики з боку Рованців було те, що цього разу його побачила більша кількість лучан. В попередні роки навколо митрополита змикалося щільне кільце тих, хто встиг зайняти чільне місце. Решта ж намагалися розгледіти і розчути все зі своїх позицій.

Ефектності цьогорічному освяченню додали рятувальники. По завершенню молитви вони обережно підпливли до берега, і взяли Михаїла на борт моторного човна. І човен разом з Владикою пішов по воді.

Хрест занурили посеред річки. Козаки випустили три потужні залпи. Такі, що на дорогих автомобілях з боку Рованців спрацювала сигналізація.

Після невеличкого рандеву річкою Владика зійшов до лучан на звичний берег. Тут він, на радість всім, продовжив розмашисто і рясно кропити водою християн в одязі. Тим часом християни без одягу пірнали у холодний Стир.

















Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024