стрічка

Німецькі історії на Дубенській землі: про кохання і розлуку родини зі Смиги

15 Січня 2020, 16:37
Кароль Тебусь 2304
Кароль Тебусь

У ХІХ столітті на Рівненщині, зокрема на території Дубенського району, проживало чимало німців. Вони мали тут господарства, створювали сім’ї. Однак із початком війни багато родин розпалося.

Наприкінці ХІХ століття у Смигу приїхали 10 німецьких сімей, які займалися виготовленням елементів дубових бочок і працювали у заснованому німецьким графом Бергом бондарному цеху. Як розповідають на сторінці «Інтонація змін», перед Першою світовою війною німці змушені були виїхати зі Смиги в Німеччину через занепад кустарної справи.

Залишилися лише дві родини – Ухові і Тебусі. У Тебусів було чотири сини Вілюс, Муник, Даніль і Кароль. Кароль одружився з дівчиною Ольгою з Мартинівки. Відомо, що 21 квітня 1940 року у молодої сім’ї народилася дочка Регіна та 30 квітня 1943 – дочка Гретта (місцеві кажуть, що їх у Смизі знають як Раїсу і віру).

Під час війни 1943 році Кароля заарештували й ув’язнили на рік у Харківській в'язниці. Дружина провідувала Кароля. Чоловік не хотів повертатися до Смиги, але дружину з дочками планував забрати. На початку 1944 року Кароль виїхав до Польщі, куди ще до початку війни подалися його брати.

Зв’язки батька з дочками обірвалися. Зустрічалися вони аж 1973 року в Польщі, а 1987 року Кароль провідував родину в Смизі.

Зараз у Смизі проживає старша дочка Регіна, її двоє дітей, внуки і правнуки, яким вона передає історію свого життя та німецького кохання на українській землі.

Читайте також:Дубно – столиця хмелю на польській карті ХІХ століття

Польське золото: як у Дубні рятували резерви Другої Речі Посполитої

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024