стрічка

Метричні книги та ампіровий костел: цікавинки з історії старовижівського села

11 Січня 2020, 08:00
4089

В мережі Інтернет вдалось натрапити на цікаві документи з минувшини Старовижівського району.

Мова йде про метричні книги. Один із польських ресурсів виклав у вільний доступ метричні книги з Волині. Там вдалось відшукати генеалогічні документи із села Буцинь Старовижівського району.

Вашій увазі три книги 1798, 1799 та 1800 року. Ці книги пов’язані із католицьким костелом, який знаходився колись в селі Буцинь. 

Нам вдалось розшукати фото костелу, який колись був у селі Буцинь. Відомо, що він був збудований у 1810 році і розібраний після Другої світової війни. Проте напевно метрики відносяться до храму, який був перед цим костелом, адже датовані вони ХVIII століттям. Документи написані на латинській мові, проте прізвище в записах виділено, тому його можна розгледіти.

Ампіровий костел в селі Буцинь Старовижівського району, 1920-ті роки. Був збудований в 1810 і розібраний після Другої світової війни
Ампіровий костел в селі Буцинь Старовижівського району, 1920-ті роки. Був збудований в 1810 і розібраний після Другої світової війни

Читайте також: У Буцині подружжя живе на місці давнього костелу

Кожна метрична книга складається із трьох частин: про народження, шлюби та смерті.

Класичний запис про хрещення дитини містив повну дату її народження та хрещення, місце мешкання, суспільне становище, професію, прізвище, ім'я та по батькові батька та ім'я й по батькові матері (у православних прізвище матері зазвичай не вказувалося), віросповідання та законність шлюбу, місце мешкання, соціальний стан, професію, ім'я, по батькові та прізвище хрещених батьків (восприємників), ім'я священика та причту, що здійснили таїнство, та відмітку у випадку видання дубліката свідоцтва.

Запис про вінчання сповіщає повну дату здійснення таїнства, місце мешкання, соціальний стан, ім'я, по батькові та прізвище із зазначенням кількості років, віросповідання та кількості шлюбів для наречених (для нареченої вказується ім'я батька, а в разі попереднього шлюбу – прізвище попереднього чоловіка), місце мешкання, соціальний стан, професію, ім'я, по батькові та прізвище поручителів, ім'я священика та причту, які здійснили таїнство.

Запис про відспівування містить такі відомості: повні дати смерті, відспівування та поховання, місце мешкання, соціальний стан, ім'я, по батькові та прізвище померлого (для дітей – зазначався батько чи мати, для жінок – статус чоловіка), причина смерті, кількість років померлого, ім'я священика та причту, які здійснили обряд поховання, та місце поховання.

Посилання на архів метрик: https://drive.google.com/drive/folders/1Xv4TyRyNNAsaWDF1h3D1lB9lpfczgQN_

Хата в селі Буцинь,1934 рік
Хата в селі Буцинь,1934 рік

Хата в селі Буцинь,1934 рік
Хата в селі Буцинь,1934 рік

Титулка метричної книги костелу з с.Буцинь, 1800 рік
Титулка метричної книги костелу з с.Буцинь, 1800 рік

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Читайте також: Залізнична станція та побудова церкви: що відомо з історії села Мизове

Як гуляли весілля у Мизовому майже 100 років тому

Весілля в Кримному: у мережі опублікували раритне фото

Русалки, жаби і відібране молоко – унікальні розповіді старожилок зі Смідина. ВІДЕО

Село Чевель на столітніх світлинах

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024