стрічка

У Луцьку відкрили кав’ярню, де працюють «сонячні» люди

10 Січня 2020, 09:41
2113

Запах ароматної кави й сонячні усмішки офіціантів Андрія Мельника і Валентина Новосада зустрічають кожного, хто завітає у луцьку кав’ярню «Старе місто»

9 січня – робочий день за кавовим апаратом у хлопців із синдромом Дауна. Валентину – 18, він ще під час навчання у школі стажувався в кав’ярні-цукерні, тоді й захопився цією роботою. Нині хлопець навчається на майстра готельного і ресторанного обслуговування у Волинському коледжі Національного університету харчових технологій.

«Мені подобається кафе, я хочу робити каву. Хочу, щоб люди купували. Каву потрібно мішати, стукати, потім поставити, де вода тече робити. Кава зроблена, все.  Цукру ложка і кружка італійська. Я виношу людям і кажу: «Смачного», – розпвідає хлопець.

Задоволені обслуговуванням у кафе й відвідувачі  – Олексій Кузик та Ігор Мосійчук.

«Ми, навіть, не помітили, що вони «сонячні». Все було на найвищому рівні. Спонтанно сюди зайшли, бо й не знали, що сьогодні відкриття. Приємна, хороша компанія, відчувається так усе по-сімейному. Такі люди із синдромом Дауна – набагато добріші і щиріші», – кажуть відвідувачі Олексій Кузик та Ігор Мосійчук».

Мама Валентина НовосадаЛариса підтримує сина, який хоче реалізувати себе у цьому бізнесі. Жінка розповіла: не кожен підприємець сьогодні хоче взяти на роботу людину з інвалідністю. Перед стартом, хлопці з інвалідністю три роки навчалися цьому бізнесу – додала співвласниця луцького кафе «Старе місто».

«Це треба створювати певні умови, певні труднощі. Коли це бачиш, що нереально всім людям реалізувати себе, то потрібно самим створювати умови. Ми – мами таких діток самі створюємо умови від народження. Хочеться, щоб їх право на працю було реалізовано. Це нас спонукає працювати далі», – наголосила Лариса Новосад».

Керівниця ГО «Батьки дітей із синдромом Дауна» і, водночас, мама одного із хлопців, який працює офіціантом Андрія Мельника – пані Галина повідомила: їх сини працюватимуть спочатку по 4 години щодня, аби не перевантажувались. Один трудитиметься до обіду,  інший – після обіду.

«Ми довго йшли до цього моменту. У громадській організації ми вже мали багато проектів по підготовці людей із синдромом Дауна до працевлаштування.  Намагалися їх працевлаштувати у нашому місті, але поки що на відкритому такому ринку праці не вдалося нам. І от закривалася кав’ярня і ми вирішили продовжити цю роботу, і спробувати наших хлопців. Звичайно, процес навчання  ще буде продовжуватися. Навчання більше відбувалося в плані того, як навчати таких людей спілкуванню, правил на роботі і як добратися до роботи. Відкриття такого інклюзивного кафе, я думаю, що це перше в Україні. Хоча, вже є пекарні, де працюють такі люди», – каже Галина Мельник».

Поки що «сонячні» хлопці Андрій Мельник і Валентин Новосад працюватимуть офіціантами. А, можливо, згодом стануть і баристами – пообіцяли їх рідні. Сьогодні усі присутні на відкритті інклюзивної сонячної кав’ярні «Старе місто», змогли випити горнятко кави і скуштувати шматочок торту.

Петро ЮРОВЧИК

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024