стрічка

У Луцьку відбувся транскордонний форум журналістів

21 Грудня 2019, 14:14
891

Транскордонний форум в обласному центрі Волині відвідали понад 50 журналістів та представників різних організацій з трьох країн: Польщі, Білорусі та України.

Протягом трьох днів його учасники ознайомлювалися із проектами, які реалізуються у Луцьку і презентували свої доробки попередніх років. Все це стало можливим завдяки Програмі транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна, яка півтора десятки років підтримує розвиток прикордонних територій, фінансуючи різноманітні проекти. Про це пише Петро Юровчик.

Про деякі з них – далі докладніше. «Нове життя старого міста: ревіталізація пам’яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна». Це – «один із перших проектів, який лучани презентували гостям. Його бюджет – понад мільйон 676 тисяч євро. У його рамках учасники форуму змогли побачити, як тривають ремонтно-реставраційні роботи в Луцьку на пам’ятках архітектури національного значення. Зокрема, побачити башту Чорторийських, оборонну стіну, частину келій монастиряєзуїтів, благоустрій територій, а також відвідати Луцький замок.

Журналістка місцевої газети міста  Жодіно Республіки Білорусь Вікторія Колесова говорить: «Для нас тут усе відкриття. Ми розуміємо, які хороші справи можна робити ініціативним людям, які живуть в нашому місті. Якби вони розуміли, як можна презентувати свої надбання. Те, що є три країни Україна-Білорусь-Польща – це прекрасно».

Вікторія Колесова  та Ельшад Акберов
Вікторія Колесова та Ельшад Акберов

«Покращення безпеки транскордонної дорожньої інфраструктури Хелма і Луцька». У рамках цього проекту журналісти з трьох країн пересвідчилися, як
триває капітальний ремонт вулиці Рівненської у Луцьку, реконструкція мереж вуличного освітлення і капітальний ремонт світлофорних об’єктів.

Директор телеканалу «Сфера» з міста Жодіно Республіки Білорусь Ельшад Акберов зазначив: «Усе дуже цікаво. Програма була насиченою. Вражень також чимало. І незважаючи, що була різниця в мовному бар’єрі, наших колег з Польщі, Білорусі та України ми чудово розуміли, а іноді й без слів – додав медійник».

Чимало років пліч-о-пліч співпрацюють волинські рятувальники зі своїми колегами з сусідніх країн. Нині реалізують проект «Ефективна координація рятувальних заходів в Остроленцько-Сєдлєцькому субрегіоні та Волинській області». Проект реалізується в рамках тематичної цілі «Безпека». Він передбачає чотири партнери, з яких три з Польщі, і партнер з України – УДСНС у Волинській області. Загальний бюджет проекту - понад мільйон 800 тисяч євро.

З бюджету України – майже 750 тисяч євро, 75 тисяч євро – це співфінансування і грант від ЄС – понад 680 тисяч євро. Координаторка проекту Ольга Шворак розповіла: реалізується проект у рамках програми «Польща-Білорусь-Україна». За його результатами для української сторони передбачили створення сучасного навчально-тренувального центру для фізичної та психологічної підготовки рятувальників-газодимозахисників в уже існуючій будівлі на вулиці Тарасова у Луцьку.

А також планують закупити пожежно-рятувальний автомобіль середнього типу та автомобіль газодимозахисної служби, 11 компресорів та 60 апаратів на стисненому повітрі. Цим самим планується підвищити рівень безпеки у транскордонному регіоні за рахунок скорочення часу реагування рятувальних служб та підвищення якості пожежної та рятувальної охорони. Журналісти трьох країн також оглянули бойовий одяг пожежників, зразки пожежно-рятувальної та аварійно-рятувальної техніки, представленої на демонстраційному майданчику поблизу Управління ДСНС Волині.

«Безпека на транскордонній білорусько-польській території. Укріплення потенціалу пожежних і рятувальних служб»
«Безпека на транскордонній білорусько-польській території. Укріплення потенціалу пожежних і рятувальних служб»

У свою чергу, представник Брестського обласного управління МНС Республіки Білорусь Микола Кузьмицький презентував проект «Безпека на транскордонній білорусько-польській території. Укріплення потенціалу пожежних і рятувальних служб». Він фінансувався Європейським Союзом із фондів Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020». Загальний бюджет проекту – 4,5 мільйонів євро. Тривалість проекту – 30 місяців.

За його словами, завдяки реалізації подібних проектів зменшилась кількість надзвичайних ситуацій, пожеж, а відповідно загибель людей під час пожеж. Серед основних завдань цього проекту було підвищення технічних і професійних можливостей підрозділів пожежно-рятувальних служб для економії ресурсів, мінімізація наслідків надзвичайних ситуацій. А також підвищення кваліфікаційного потенціалу прикордонних підрозділів та проведення інформаційної кампанії серед населення, яке проживає на цих територіях.

«Це – основні завдання, які повинні виконувати працівники МНС Республіки Білорусь», – вважає Микола Кузьмицький.

«Форум, проведений у Луцьку, залишив у мене найтепліші враження. Я подивилася проекти, які реалізуються у Луцьку і по-доброму позаздрила місту. Основний привід для заздрощів – це люди-ентузіасти, у яких виникають чудові ідеї для того, щоб зробити Луцьк кращим, цікавішим. Проект з модернізації Луцького зоопарку – прекрасний. Наш Гродненський зоопарк також багато відвідує жителів. Але, коли я приїду до себе в місто Гродно, то обов’язково зустрінуся із керівництвом зоопарку, адже я хотіла би, аби наші зоопарки подружилися.

Тому що прикордонна територія Білорусі та України цьому сприяє. Звичайно, чудові проекти є, які реалізували ваші співробітники МНС. Я із задоволенням посиділа вперше в житті в білоруському МАЗі. Потрібно було приїхати в Україну, аби подивитися на цей автомобіль, наскільки він хороший. Все просто чудово, особливо Луцький замок. Звичайно, порівнюєш історичні міста, в яких ти буваєш, зі своїми. Гродно і Луцьк – схожі міста. Тому я була б щаслива продовжувати спілкування з Луцьком» – підсумувала учасниця форуму, заступниця головного лікаря міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги міста Гродно Республіки Білорусь, координаторка проекту транскордонної співпраці програми «Польща-Білорусь-Україна» Людмила Бут-Гусаім.


 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024