стрічка

Як на Турійщині працює інклюзивно-ресурсний центр

09 Листопада 2019, 09:45
2973

У комунальній установі «Інклюзивно-ресурсний центр» Турійської селищної ради Волинської області відкрили обладнані кімнати лікувальної фізкультури, вчителя-логопеда, практичного психолога, вчителя-дефектолога, директора.

Про це повідомляють на  facebook-сторінці Інклюзивно-ресурсного центру.

В жовтні 2019 року педагогічними працівниками ІРЦ обладнано ресурсну кімнату для занять з дітьми з особливими освітніми потребами, де розміщено куточок соціально-побутової адаптації, простір для психічного та фізичного розвантаження, групової та індивідуальної роботи.

Одним із пріоритетних напрямків роботи закладу є фізкультурно-оздоровчий, адже фізична активність корисна для організму. Але далеко не всі розуміють, наскільки вона важлива для нашого здоров'я. Основний засіб ЛФК - фізичні вправи, що застосовуються відповідно до завдань лікування, з урахуванням всіх особливостей і стану організму, загальної фізичної працездатності.


Фахівці ІРЦ проводять комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини з метою визначення її особливих потреб за участі батьків, надають консультативну та психологічну допомогу.


Відповідно до заяв та необхідного пакету документів від батьків зареєстровано 119 дітей, які пройшли комплексну оцінку розвитку дитини. З них: 56 дітей дошкільного віку, 63 дитини шкільного віку. За результатами цієї оцінки: 36 дітям шкільного віку, 5 дітям дошкільного віку рекомендовано інклюзивне навчання, іншим – заняття з логопедом, реабілітологом, психологом, дефектологом.

У червні 2019 року центр отримав спонсорську допомогу від Волинського благодійного фонду «Європейський вектор» – стіл-парту для дітей з порушенням ОРА.


«Висловлюємо щирі слова вдячності голові Турійської селищної ради Олексію Безсмертному за допомогу у проведенні поточного ремонту ІРЦ, голові районної ради Ользі Черен - за придбання вхідних дверей у ресурсну кімнату,» – зазначають у дописі на сторінці.

Фахівці ІРЦ взаємодіють з педагогічними працівниками закладів дошкільної та загальної середньої освіти з метою раннього виявлення та надання своєчасної психолого-педагогічної допомоги дітям з особливими освітніми потребами, підвищення фахової майстерності шляхом проведення засідань за круглим столом, майстер-класів та тренінгів.



Також психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові послуги дітям з особливими освітніми потребами, які перебувають на обліку в ІРЦ, шляхом проведення індивідуальних та групових занять. Під час корекційної роботи фахівці використовують різні методи та прийоми: ігри та вправи, спрямовані на розвиток уваги, пам’яті, мислення та мовлення, розвитку моторних функцій, емоційно-вольової регуляції. Також застосовують арт-терапевничні методики: ниткотерапія, відеотерапія, драмотерапія, ігротерапія, музикотерапія, пісочна терапія, казкотерапія, кольоротерапія.

Станом на 1 листопада в ІРЦ отримують психолого-педагогічні послуги 73 дитини з особливими освітніми потребами. З них: 39 дітей з Турійської ОТГ, 6 дітей- Луківської ОТГ, 28 дітей - Турійського району.

«Я завжди кажу батькам, що ІРЦ – для всіх. Ви можете просто прийти і дізнатися більше про свою дитину об’єктивно і достовірно. Ми не ставимо діагноз та не формулюємо жодних діагностичних рішень. Ми визначаємо когнітивні, поведінкові або емоційні прояви дитини,» – зазначають в дописі.

Такий перелік документів, які надають батьки для проведення комплексної оцінки розвитку дитини в ІРЦ: паспорт, свідоцтво про народження дитини, історія розвитку дитини (форма 112/0), заяви на обробку персональних даних, програма реабілітації (для дітей з інвалідністю). Якщо дитина навчається: зошити з української мови, математики, психолого-педагогічну характеристику.

Висновки ІРЦ можуть бути різними:

  • дитина не має труднощів;
  • дитина має труднощі у розвитку і навчанні тимчасові;
  • дитина має труднощі у розвитку і навчанні не тимчасові і потребує допомоги.

Висновок ІРЦ видається на декілька років:

  • дошільний вік,
  • шкільний вік (початкові класи).

Повторна комплексна оцінка проводиться у разі:

  • переходу дитини з о.о.п. з закладу дошкільної освіти в школу, зі спецшколи до інклюзивного класу;
  • у випадку зміни стану здоров я дитини (погіршення, покращення).

Батьки дітей з особливими освітніми потребами (які не можуть самостійно пересуватися або пересуваються за допомогою милиць, палиць чи візків) мають змогу привозити дітей з особливими освітніми потребами на корекційно-розвиткові заняття або на комплексну оцінку розвитку дитини в ІРЦ, скориставшись «Соціальним таксі».

Новий вид соціальної послуги запровадили у територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Турійського району. Послугами такого транспортного засобу батьки дітей з особливими освітніми потребами зможуть скористатися безкоштовно.

Фахівці комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Турійської селищної ради Волинської області працюють щоденно, крім суботи і неділі, з 8.30 до 17.45. 

Адреса ІРЦ: Турійськ, вул.Уршулі Сяркевич, будинок 5, приміщення Будинку дитячої творчості.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром