стрічка

Жителів Рожищенського району закликають робити щеплення проти грипу

23 Жовтня 2019, 18:27
892

З вересня розпочався епідемічний сезон із захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) та грип. Він буде тривати до травня 2020 року.

Рожищенське лабораторне відділення Луцького міськміжрайонного відділу запровадило проведення щотижневого моніторингу захворюваності цими інфекціями. Про це повідомили в лабораторній установі.

За оперативними даними, на сьогодні захворюваність ГРВІ утримується на рівні сезонної, відповідає середньому показнику для відповідної пори року.

Згідно з прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров’я, вірусами, котрі ймовірно циркулюватимуть в Україні у новому епідсезоні будуть: «Канзас» (А/H3N2) «Брісбен» (А/Н1N1) «Колорадо» (належить до гілки B/Victoria) «Пхукет» (належить до гілки B/Yamagata).

Новими для України є два віруси – «Канзас» і «Брісбен». Більшість противірусних препаратів з ними не можуть впоратися і хвороба може протікати з ускладненнями (пневмонія, міокардит, енцефаліт, менінгіт) або завершитися летально.

Найефективнішим заходом профілактики грипу є вакцинація. В першу чергу необхідно прищепитися особам, які відносяться до груп епідемічного та  медичного ризику (медпрацівники, вчителі, діти до п'яти років, вагітні, літні люди, пацієнти з хронічними захворюваннями).

Лікарі-епідеміологи наполегливо рекомендують провести щеплення в жовтні – листопаді, щоб імунітет навчився боротися з новими штамами вірусу до початку епідемії, а на це йому потрібно від 7 до 14 днів.

Читати також: Щеплення проти грипу: чим, кому, коли і скільки коштує

До сезону епідемії 2019-2020 року в Україні зареєстровані дві вакцини відгрипу (Ваксигрип, Франція та Джісіфлю, Корея), котрі вже доступні в аптеках міста.

Відповідно до законодавства, щеплення проти грипу не входять до Національного календаря щеплень, а тому, вакцина проти грипу не закуповується за кошти державного бюджету.

Щеплення проти грипу можна провести в Рожищенській амбулаторії загальної практики сімейної медицини або інших амбулаторіях нашого району після огляду сімейного лікаря.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024