стрічка

Збитки «Волиньгазу» зросли на 40% і наприкінці року сягнуть 231 мільйона гривень

26 Вересня 2019, 12:46
фото ілюстративне 890
фото ілюстративне

Сума збитків «Волиньгазу» у 2019 році сягне 231,5 мільйона гривень. Це на 40 % більше, ніж у 2018 році. Четвертий рік поспіль для АТ «Волиньгаз» діє економічно необґрунтований тариф, який НКРЕКП не переглядає з 2016 року.

За цей час загальна сума збитків компанії  сягнула  452,7 мільйона гривень. Спровокована НКРЕКП фінансова криза призведе до того, що до початку опалювального сезону 2019-2020 роках у Волинській області більше 300 газорегуляторних пунктів вичерпають свій технічний ресурс, а довжина повністю зношених газопроводів сягне майже 500 кілометрів.

Основна проблема нового опалювального періоду – зношеність газорозподільних мереж і зростаюча загроза їх аварійності. На 2020 рік кількість зношених ГРП/ШРП порівняно з 2015 роком зросте  у 2 рази, протяжність газопроводів – у 1,5 рази.

Крім того, через економічно необґрунтований тариф зарплати у «Волиньгаз» суттєво нижчі ринкових, заморожені на рівні 2016 року. Це спричиняє значному відтоку кадрів АТ «Волиньгаз». 

Забезпеченння кваліфікованими працівниками – на 83 % від фактичної потреби. У поточному році коефіцієнт плинності кадрів сягнув 9,4%. З початку 2019 року з компанії звільнилися 111 працівників. У 2018 році – 148 осіб.

Особливо гостра проблема втрати кваліфікованих кадрів у аварійно-диспетчерській службі, працівники якої 24/7 пильнують за безпечністю мереж газопостачання, виявляють та усувають аварії на газопроводах.

Діючі тарифи на розподіл газу з року в рік поглиблюють кризу в газовій галузі. Тарифний колапс – головна загроза нового опалювального сезону.

«Збиткові тарифи на розподіл газу та відповідна недостатність фінансування призводять до критичного стану мереж, створюють ризики для безпечного та стабільного газопостачання. За три роки їх дії збитки компанії – 452,7 мільйона гривень, а всього у галузі – 20 мільярдів гривень», – коментує директор фінансовий АТ «Волиньгаз» Андрій Тимчишак.

Вихід один – усунути дискримінаційні тарифи, які вже втричі нижче необхідного рівня.

Середній місячний платіж за газорозподіл у 2018 році на Волині – 72 гривні, що нижче витрат на мобільний зв'язок та інтернет. Отримані гроші скрупульозно розподіляють за статтями витрат.

У зв'язку з цим «Волиньгаз» наголошує на необхідності наступних кроків з боку НКРЕКП:

  • довести розмір тарифу до економічно обґрунтованого рівня;
  • компенсувати операторам ГРМ понесені збитки;
  • затвердити нову модель тарифу на розподіл, яка має на меті рівномірну оплату послуг операторів ГРМ упродовж всього року.

Чекають на новий тариф і споживачі природного газу. Це підтверджують результати дослідження Київського міжнародного інституту соціології. Абсолютна більшість опитаних споживачів зазначили, що для них важливо розуміти, скільки саме вони сплачують за спожитий енергоресурс, а скільки за послугу його доставки до оселі. У більшості споживачі зацікавлені у тому, щоб одержувати деталізовану інформацію про складові вартості послуг енергопостачання.

Читати також: Опалювальний сезон для багатьох може не розпочатися, – «Волиньгаз»

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром