стрічка

У Луцьку під час наукової конференції використали некоректні терміни

25 Вересня 2019, 16:54
1659

У Луцьку стартувала триденна науково-практична конференція «Сучасний світ і незрячі», під час якої деякі спікери в промовах використовували такі некоректні терміни, як «сліпі», «люди з обмеженими можливостями».

Двадцята наукова конференція проходить в сесійній залі Волинської облради в Луцьку. Представники різних регіонів України, а також Білорусі, Словаччини, та Польщі обговорюють варіанти комфортної освіти, професійного становлення та адаптацію інфраструктури міст для незрячих людей. Участь у форумі беруть науковці, освітяни, працівники органів соціального захисту населення, юристи, медики, реабілітологи-практики, голови обласних управлінь системи УТОС, представники інклюзивно-ресурсних центрів Волині, а також представники облради та облдержадміністрації.


 

І хоч в Україні вже відходять від радянських традицій ярликувати людей з інвалідністю, але деякі з цих «шкідливих звичок» ще потребують викорінення. В першу чергу це терміни. В Україні діє закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 19.12.2017 року, в якому закріплений офіційний переклад коректних термінів з Конвенції ООН  «Про права людей з інвалідністю».

Так, наприклад, назва УТОС розшифровується як Українське товариство сліпих. І цю назву досі не змінюють – хоч слово «сліпий» має негативний відтінок значення, стигматизує людину і є некоректним. Коректними термінами є «незряча людина», «слабозора людина» або «людина з порушенням зору».

Також доктору педагогічних наук, професору Юрію Тулашвілі під час цієї конференції вручили подяку голови ОДА «за вагомий особистий внесок у вирішення проблем людей з обмеженими можливостями». «Люди з обмеженими можливостями» ‒ неправильний вираз, адже всі люди мають обмежені можливості: наприклад, ніхто не вміє літати, читати думки, підіймати тонни або хоча б не спати тиждень.

Деякі спікери наукової конференції використовували також некоректний та стигматизуючий вираз «люди з особливими потребами», маючи на увазі людей з інвалідністю та з порушеннями зору. Таке словосполучення є невідповідним, адже в кожної людини є свої особливі потреби, і в людей з інвалідністю вони не особливіші за інших. 

Згідно з Конвенцією ООН «Про права людей з інвалідністю», варто використовувати «people first language»  мову, в якій на першому місці завжди є людина. Тобто не «інвалід», а «людина з інвалідністю», не «незрячий» чи «сліпий», а «незряча людина», «людина з порушенням зору». Також не варто вживати вираз «прикутий до візка», адже людина може пересуватися за допомогою візка, а не прикута до нього фізично.

Використання неправильних термінів може ображати, сприяти формуванню і поглибленню негативних стереотипів, збільшувати ймовірність випадків дискримінації та інших порушень прав людини в суспільстві.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

 

Цей матеріал підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024