стрічка

Волинське селище відзначило 535 річчя. ФОТО

23 Вересня 2019, 10:07
Учасники літературно-музичної композиції 1377
Учасники літературно-музичної композиції

Відбулися заходи, приурочені Дню селища та 535 річниці першої писемної згадки про Любешів.

Головне дійство – урочиста церемонія відкриття свята у формі літературно-музичної композиції  «Мій милий серцю Любешів», розпочалося підобід на центральному майдані селища, де перед адміністративним будинком задля цього спорудили спеціальну сцену.

Упереміш із ведучими, які розповідали присутнім про славні епізоди з історії Любешева та про відомих любешівців, на сцені побували з пісенними й танцювальними номерами учасники місцевої художньої самодіяльності, привітав земляків зі святом селищний голова Олег Кух.

Ще до початку офіційної частини на майдані та хідниках вулиці Незалежності розгорнули свої столи, намети та стенди з продукцією та художніми виробами любешівські підприємства, установи та умільці. Так що можна було всім охочим скуштувати, наприклад, солодощів од кондитерів із технічного коледжу, узяти уроки в майстер-класі «Лялька-мотанка» чи подивуватися витворам відомого далеко за межами Волині майстра мініатюри любешівця Валентина Поліщука.

Святкова програма іменин Любешева була насиченою різноманітними заходами, цікавими подіями та зустрічами.

ДО ВІДОМА. Перша писемна згадка про Любешів від 18 вересня 1484 року (за старим стилем), стверджує місцевий краєзнавець і почесний громадянин селища Петро Кравчук, є в невеликому за обсягом документі «Декретъ межы паномъ Михномъ Доргѣвичомъ о именія Олбязъ, Любешово, Бискупичи, Росное и пр.». Цей документ наявний у Литовській метриці, яка зберігається в Москві, у Центральному державному архіві стародавніх актів (фонд 389, Литовська метрика, опис 1, книга 4, аркуш 1333). Він опублікований у «Русской исторической библиотеке», том 27, Санкт-Петербург, 1910 рік, 391–392 сторінки.








Фото Петра КРАВЧУКА

Читайте також: «Над тихим плескотом Стоходу…», – створили відеоальбом до 535-річчя Любешева

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024