стрічка

На Волині почали формувати обласний бюджет на 2020 рік

19 Вересня 2019, 18:24
Бюджет області 2221
Бюджет області

Днями Кабінет Міністрів України вніс на розгляд Верховної Ради України проєкт Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», що є підставою для формування як обласного, так і місцевих бюджетів. Згідно Бюджетного кодекссу до 25 грудня цього року повинні прийняти місцеві бюджети, не зважаючи чи приймуть Державний бюджет, чи ні.

Про це розповів директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ігор Никитюк під час оперативної наради. Пише Волинська ОДА у Facebook.

З метою забезпечення координації дій усіх учасників бюджетного процесу, прийняли розпорядження голови облдержадміністрації «Про організацію складання проєктів місцевих бюджетів на 2020 рік». Цим документом визначили конкретні завдання щодо підготовки проєкту обласного бюджету і, відповідно, місцевих бюджетів області.

Посадовець розповів про основні параметри, які необхідно брати за основу при формуванні місцевих бюджетів на 2020 рік.

Зокрема, у наступному році Уряд прогнозує зростання темпів росту економіки та зменшення при цьому показників інфляції. Ріст ВВП у відсотках до попереднього року складе у 2020 році 3,3% при прогнозі на поточний рік у 2,8%. Можливо, що ці показники змінюватимуться при доопрацюванні відповідного проєкту бюджету. Індекс споживчих цін (грудень до грудня попереднього року) у 2020 році становитиме 106% при прогнозі на поточний рік у 107,4%.

Мінімальну заробітну плату з 1 січня 2020 року Уряд планує встановити у розмірі 4 723 гривні, що на 550 гривень або на 13,2% більше ніж у 2019 році. Таким чином, у наступному році мінімальна заробітна плата ростиме з перевищенням темпів інфляції. Розмір посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС з 1 січня становитиме 2 102 гривні, що на 181 гривню більше від поточного року. Прожитковий мінімум у наступному році становитиме в середньому на одну особу: з 1 січня – 2 027 гривень, з 1 липня – 2 118 гривень, з 1 грудня – 2 189 гривень.

«Під час формування ресурсної складової місцевих бюджетів на 2020 рік слід враховувати окремі зміни у податковому та бюджетному законодавстві. У першу чергу, припиняється зарахування частини (13,4%) акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального до місцевих бюджетів у зв’язку із зарахуванням цих надходжень до дорожнього фонду. У цьому році до місцевих бюджетів області має надійти більше 200 мільйонів гривень», – поінформував головний фінансист області.

Також ресурсна складова місцевих бюджетів суттєво зміниться і у зв’язку зі змінами з 2020 року у системі міжбюджетного регулювання.

З 1 квітня 2020 року передбачено здійснення з державного бюджету видатків на оплату медичних послуг комунальним закладам охорони здоров’я за договорами з Національною службою здоров’я щодо медичного обслуговування населення в рамках програми медичних гарантій відповідно до Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення». Таким чином, медична субвенція для місцевих бюджетів області передбачена лише на три місяці наступного року. Тому буде і зменшення відповідної медичної субвенції.

Крім того, з метою підтримки комунальних закладів в системі охорони здоров’я, які не надають медичних послуг за програмою медичних гарантій, передбачено надання з 1 квітня 2020 року нової субвенції з державного бюджету на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я в загальному обсязі 1,5 мільярдів гривень. Відповідні кошти у проєкті державного бюджету на наступний рік залишаються нерозподіленими між територіями.

У наступному році продовжать практику надання місцевим бюджетам додаткової дотації на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я. Разом з тим, загальний обсяг такої дотації для області на наступний рік складає лише 317,4 мільйона гривень, що на 259,5 мільйона гривень, або майже на половину менше ніж у цьому році (на 2019 рік передбачено 576,9 мільйона гривень).

Обсяг освітньої субвенції для області на наступний рік складає майже 2,9 мільярда гривень, що на 322,1 мільйона гривень, або на 12,6% більше, ніж на 2019 рік.

Продовжуватиметься у наступному році підтримка реформування освітньої галузі. В цілому, у державному бюджеті зарезервовано 100 мільйонів гривень цільової субвенції на модернізацію та оновлення матеріально-технічної бази закладів професійної (професійно-технічної) освіти (на 50 мільйонів гривень більше 2019 року) та 1,4 мільярда гривень цільової субвенції на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» (на 206,3 мільйона гривень більше 2019 року).

На розвиток системи екстреної медичної допомоги область у 2020 році отримає нову цільову субвенцію загальним обсягом 43,8 мільйона гривень.

На формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад у наступному році в цілому по Україні спрямовується 2,1 мільярда гривень, що на 200 мільйонів гривень більше ніж у цьому році.

Також продовжать фінансування по Світовому банку. Обсяг субвенції на реформування регіональних систем охорони здоров’я для здійснення заходів з виконання спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку проєкту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» для області складе на наступний рік 112 мільйонів гривень.

Враховуючи припинення зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального до місцевих бюджетів зростає обсяг Державного дорожнього фонду та відповідна підтримка місцевих бюджетів за рахунок фонду. Обсяг субвенції на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах для області на наступний рік складе 738,4 мільйона гривень, що на 247 мільйонів більше ніж у 2019 році.

Обсяг державної фінансової підтримки на реалізацію інвестиційних програм і проєктів регіонального розвитку на наступний рік передбачається за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку, який складе у цілому 9,5 мільярда гривень (у 2019 році – 7,7 мільярда гривень).

«Думаю, що зміни до проєкту бюджету будуть обов’язково внесені. Тому головним розпорядникам коштів, органам місцевого самоврядування та усім учасникам бюджетного процесу раджу подавати свої пропозиції в обласну державну адміністрацію, або в департамент фінансів. Ми їх будемо узагальнювати і подавати у Кабінет Міністрів України для врахування їх при доопрацюванні відповідного бюджету», – підсумував Ігор Никитюк.

Читайте також: Бюджет Волині виконаний на 101,6 відсотка

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024