стрічка

До шкіл і садочків Нововолинська не прийматимуть дітей з навколишніх сіл і громад

18 Вересня 2019, 12:26
1271

У нововолинські школи та садочки не прийматимуть дітей із сусідніх населених пунктів, доки не вирішиться питання фінансування з об’єднаних територіальних громад.

Ті діти, які вже навчаються у місті, продовжать здобувати освіту, – пише Нововолинськ.com.ua.

Всі ці питання оговорили на робочій зустрічі, де були присутні представники органів місцевого самоврядування громад, діти яких навчаються у місті, їхні батьки, директори шкіл, начальниця управління освіти Ольга Лакиш та заступник міського голови міста Нововолинська Андрій Сторонський.

Нагадаємо, нещодавно батьки дітей, які зареєстровані в сусідніх ОТГ, повідомили, що їх виганяють із нововолинських дитсадків. Постало питання фінансування сільськими громадами навчання у нововолинських школах та дитячих садках,

Голова Поромівської ОТГ Євгеній Недищук заявив, що в освітніх закладах громади є чимало вільних місць, а вибір здобувати освіту у місті – виключно вибір батьків.

«У нас є школи і садки, в яких є вільні місця, але батьки повели дітей у Нововолинськ. Є закон України, який дозволяє здобути дітям освіту там, де вони хочуть безкоштовно», – розповів Недищук.

Голова громади запропонував присутнім батькам вести дітей у навчальні заклади за місцем проживання, проте батьки цього не хочуть і обґрунтовують це різницею якості освіти, яку надають у місті та у громаді. До того ж, батьки були впевнені: кошти за навчання платити доведеться саме їм з власної кишені.

Читайте також: У 2020 році Нововолинськ може об'єднатися із прилеглими громадами та населеними пунктами

Сторонський пояснив, що від батьків плати за навчання ніхто не вимагає, вирішити проблему мають самі посадовці, платити за утримання школярів чи дошкільнят повинна безпосередньо громада, а не батьки чи опікуни.

«Ми ще у квітні надсилали лист ОТГ із проханням вирішити це питання ще до початку навчального року. Більше того, досвід їх вирішення є, адже схожу проблему стосовно лікарні і лікування мешканців села у місті ми вирішили», – наголосив заступник мера.

У Нововолинську навчається більше 300 дітей із сусідніх населених пунктів. За розрахунками, це практично одна школа, яку утримує місто.

«Сьогодні ви платите своїм викладачам престижність праці  в середньому  25%, а у Нововолинську ледь виходить 10%. У нашому місті цей відсоток є найнижчим серед інших міст Волині і ледь не найбільшу роль у цьому відіграє саме велика кількість іногородніх учнів», – зазначив перший заступник міського голови.


Сторонський додав, що на Волині взаєморозрахунки  за надання освітніх послуг між бюджетами – це звична практика, її запровадили у Володимирі-Волинському, Ковелі.  А в Нововолинську не вистачає значної суми коштів, які мали б скерувати на заробітну плату місцевим учителям.

«Ми приблизно прорахували кошти на перебування дітей, 2 рази направили вам відповідний лист. У підрахунках вказані тільки витрати місцевого бюджету: комунальні платежі, безкоштовне харчування дітей початкових класів, але ні в якому разі не заробітна плата, субвенційні кошти там не враховані», – розповіла начальниця управління освіти.

За словами Лакиш, утримання дитини за субвенційні кошти у місті є дешевшим, аніж у більшості сіл та малих населених пунктів Волині.

«Ми йдемо на середньому рівні. Обслуговування садочка обходиться місту в рік приблизно у 5 млн. гривень. В цю суму входить і комунальна, і заробітна плата, обладнання та інвентар, та ще низка витрат. Її ми поділили на кількість вихованців і виходить сума 24 тисячі гривень на рік за дитину, стільки просимо заплатити громаду, від батьків нам нічого не потрібно», – пояснила Лакиш.

У ході наради присутні дійшли висновку: ті сільські діти, які вже навчаються у місті, здобудуть освіту до кінця. Проте відтепер до Нововолинських шкіл та садків дітей із сусідніх населених пунктів не прийматимуть, доки ОТГ не вирішать питання фінансування.

Читайте також: Іваничівських діток виганяють з дитсадочків Нововолинська, – ЗМІ

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024