стрічка

Економія і ревізія труб: «Луцькводоканал» готує масштабний проєкт

19 Вересня 2019, 12:43
«Луцькводоканал» 890
«Луцькводоканал»

На підприємстві «Луцькводоканал» триває робота над впровадженням проєкту, що дозволить здійснити ревізію усіх існуючих мереж водопостачання та водовідведення у Луцьку – спеціальної геоінформаційної системи.

Про це інформують на сайті Луцької міської ради.

Проєкт також дасть можливість управляти діяльністю мереж за допомогою точної електронної карти, виявляти достовірне розташування усіх проблемних зон та поступово усувати їх, забезпечити економне використання і достатнє постачання питної води, регулювати точний контроль тиску в трубопроводах, а також впроваджувати ряд ефективних енергозберігаючих заходів.

Геоінформаційна система в майбутньому забезпечить низку ефективних можливостей:

- дозволить здійснити повну інвентаризацію усіх мереж водопостачання і водовідведення, отримати достовірну і повну інформацію про всі елементи, їх розташування, технічний стан, виконати більш точну прив'язку об'єктів мережі до місцевості;

- візуально відтворити схеми усіх колодязів/камер;

- виявити недостатні та надлишкові тиски в системі;

- знайти перевантажені ділянки мереж, що обмежують пропускну здатність трубопроводів;

- здійснювати щорічний аналіз, оцінку та поліпшення роботи мереж та об’єктів;

- спрогнозувати подальший розвиток та обслуговування мереж, їх модернізацію та оновлення;

геоінформаційна система дозволить зібрати всі дані в єдиному електронному комплексі, щоденно оновлювати інформацію про елементи мережі, грамотно та ефективно налагодити взаємодію всіх підрозділів підприємства.

Очікуваний економічний ефект від впровадження геоінформаційної системи дозволить підприємству вивільнити мільйони гривень, значно знизити відсоток витрат води в системі та раціонально використовувати енергетичні ресурси, оптимізувати технологічні процеси, що також суттєво знизить витрати підприємства.

З-поміж інших численних переваг геоінформаційної системи – можливість економії енергетичних ресурсів із допомогою зменшення надлишкової води, що подається споживачам, визначивши точний розподіл тиску, місць надмірного або недостатнього водопостачання, супутніх втрат тощо. Оперативна обробка аварій водоводів і колекторів дозволить швидко усувати наслідки та відновлювати оптимальну структуру мережі. Система забезпечить можливість контролювати потоки і напрямки питної води, визначати проблемні зони, ввести чіткі розрахунки та планувати подальші кроки, спрямовані на поліпшення послуг.

Наразі готовність введення в дію геоінформаційної системи (ГІС) на підприємстві КП «Луцькводоканал» – близько 80%.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024