стрічка

Сімейний лікар з Волині розповів про власні підходи до роботи

14 Вересня 2019, 18:21
2446

Нещодавно трохи більше місяця, як локачанин Роман Міщук розпочав у нашому районі свою лікарську практику.

На роботу, після навчання в Івано-Франківському національному медичному університеті і проходження інтернатури в кількох медзакладах Луцька, молодого фахівця направили у Привітненську лікарську амбулаторію. Але допоки там триває ремонт, прийом хворих він проводить в райцентрі.

Із задоволенням пригадує свої перші робочі дні в Локачинській амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Каже, при зустрічах з пацієнтами відчував неабияке хвилювання, боявся зробити щось не так. Та і надмірна увага зі сторони колег, які приходили знайомитись чи просто зазирали в кабінет, була дещо незвичною. Тепер тут почувається «у своїй тарілці», має серед персоналу нових друзів.

Нині лише кілька десятків краян підписало із Романом Вячеславовичем декларації. Та це, як зауважує мій співрозмовник, тільки початок, адже загалом набрати має аж 1800 осіб. І хоча чудово розуміє, що конкурувати з досвідченішими сімейними лікарями на початках буде складно, проте вірить у власні сили. Зізнається, надихають на плідну працю слова вдячності за надану медичну допомогу від перших відвідувачів.

«За ці кілька тижнів встиг сповна відчути різницю між інтернатурою і реальною лікарською практикою. Самостійно встановлювати діагноз, робити огляди і призначення – неабияка відповідальність для початківця, адже мова йде про чиєсь здоров’я. Тож мій головний принцип, як у Гіппократа – «не нашкодити» – говорить.

Роман Міщук вважає, що призначити пацієнту правильне лікування – це тільки половина справи на шляху до видужання. Мовляв, потрібно ще завоювати довіру до себе як лікаря, стати для хворого авторитетом. Тільки тоді людина дійсно буде дотримуватись усіх рекомендацій, звертатиметься в подальшому при появі перших симптомів недуги. Власне, індивідуальний підхід і є отим головним козирем у рукаві молодого фахівця. З усіма – будь це школяр чи пенсіонер, він завжди намагається бути ввічливим та максимально відвертим.

На моє прохання цей сімейний лікар розповів і про своє ставлення до людей, які займаються самолікуванням. Каже, в Інтернеті нині дійсно можна відшукати багато цікавого на медичну тематику, але корисною така інформація стане тільки для фахівця.

«Медицина – це комплекс багатьох дисциплін, тож без відповідного багажу знань адекватне лікування просто не можливе. Бо одна справа купити спрей від нежиттю чи пігулки від кашлю, і зовсім інша, коли у недужого болить, скажімо, печінка чи інші внутрішні органи. Тут, звісно, потрібно звернутись за консультацією до спеціаліста, здати необхідні лабораторні аналізи, а не шукати, як дехто практикує, якусь панацею в мережі» – переконаний пан Роман.

Наявною матеріально-технічною базою сільських амбулаторій молодий медик задоволений, як задоволений і тим, що в Привітному його забезпечать безкоштовним житлом. Тож, працюючи та проживаючи в належних умовах, Роман Вячеславович готовий повністю віддаватись потрібній багатьом справі.

Павло КОСТЮЧКО

Фото автора

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024