стрічка

Поблизу Луцька вирощують елітні дубові насадження. ФОТО

09 Вересня 2019, 13:46
Фото ілюстративне 960
Фото ілюстративне

У селі Гаразджа на території державного підприємства «Волинський лісовий селекційно-насінневий центр» навесні висадили випробні культури елітних дубових насаджень на площі 0,6 гектарів.

Вручну висадили жолуді 136 плюсових дерев дуба звичайного. Зразки збирали лісівники з усієї області, – повідомляє прес-служба Волинського ОУЛМГ.

Головний спеціаліст відділу лісового господарства Волинського ОУЛМГ Володимир Неводнічик, який працював над цією ідеєю та безпосередньо над створенням дослідної ділянки, постійно стежить за елітними саджанцями. За його словами, мікродуби гарно приживаються.

Під час посадки
Під час посадки

За деревцями ретельно доглядають працівники ДП «Волинський ЛСНЦ». Лише цього сезону уже провели 5  необхідних доглядів.

Тож не виникає сумнівів, що волинським лісівникам вдасться створити випробні культури та одночасно – архів плюсових дерев.

Така робота має не тільки лісівниче, а й велике наукове значення. Для оцінки потенційної ефективності індивідуальної селекції дуба звичайного в потомствах плюсових дерев, а також очікуваної ефективності відбору кращих родин плюсових дерев визначать коефіцієнт успадкування найважливіших показників їх росту у широкому сенсі слова та коефіцієнт успадкування для родин.

З лісівничого погляду така робота відіграє неоціненну роль. Коли дуби почнуть плодоносити, лісівники зможуть отримати насіння із покращеними генетичними властивостями.

Саджанці тепер
Саджанці тепер

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024