стрічка

На Рівненщині розпочали створення віртуального музею спадщини князів Острозьких

05 Серпня 2019, 15:07
Робочі моменти створення віртуального музею 1181
Робочі моменти створення віртуального музею

В останні дні липня стартувала активна фаза реалізації проєкту «Віртуальний музей спадщини князів Острозький».

Нагадаємо: він переміг у конкурсі «Створюємо інноваційний культурний продукт» від Українського культурного фонду. На реалізацію задуму до Острога спрямують майже 416 тисяч гривень.

Проєкт реалізовують авторки ідеї, працівниці відділу культури та туризму виконкому Острозької міської ради – керівниця Туристично-інформаційного центру Острога Анастасія Драчук і завідувачка відділу туризму та охорони культурної спадщини Олеся Гощук.

Почала створювати унікальний інноваційний відеопродукт із використанням технології віртуальної реальності – відео 360, що повністю занурює глядача в атмосферу міста, команда студії «New Cave Media» з Києва. Організаторки проекту розповіли, що таких відео буде п’ять. Кожне з них розповідатиме про ключові аспекти діяльності княжого роду – заснування Острозької академії, містобудування та книгодрукування.

Також  у межах проекту продовжують роботу над оцифруванням та створення 3D-моделей автентичних експонатів доби Острозьких, які зберігаються в музеях міста. Це дуже трудомісткий процес, адже, залежно від розміру предмета, потрібно зробити від 400 до 1500 кадрів експонату з різних ракурсів, аби згодом під час пост-обробки за допомогою контрольних поміток об’єднати в єдиний об’єкт. Такий метод має назву фотограмметрія. Виконує ці роботи Андрій Малюський – творець промоційних відео про місто та світлового шоу під час відкриття «Культурного барбакану». Загалом заплановано оцифрувати 20 автентичних експонатів. Пані Анастасія зазначає, що Державний історико-культурний заповідник м. Острога став повноцінним партнером проекту, адже працівники підтримали ініціативу та зі задоволенням допомагають у втілені проекту.

Зауважимо, що результат роботи буде представлений під час форуму «Культурна спадщина князів Острозьких та її місце в ХХІ столітті», а також у вільному доступі на сайті віртуального музею.

Читайте також:

Острожани презентували Інтерактивний музей стародруків

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024