стрічка

По сусідству з Волинню – спалах африканської чуми серед диких свиней

30 Липня 2019, 13:05
Африканська чума серед диких свиней 2238
Африканська чума серед диких свиней

В Іваничівській РДА відбулось позачергове засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії.

На робочій зустрічі говорили про заходи з локалізації та ліквідації спалаху африканської чуми серед диких свиней в ТзОВ « Павлівське мисливське господарство» Іваничівського району та посилення заходів з недопущення розповсюдження захворювання на території району, – інформує сектор з питань внутрішньої та інформаційної політики райдержадміністрації

Засідання відбулось під керівництвом заступника голови райдержадміністрації Людмили Войтович за участю начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Анатолія Тимофіюка, головного спеціаліста відділу організації протиепізоотичної роботи управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Юрія Мосійчука,  представників сільських рад, спеціалістів державної служби ветеринарної медицини району, користувачів мисливських угідь, директора торгових рядів ПП «Західний Буг-2», керівників свиногосподарств.

Насамперед начальник Іваничівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області  Людмила Просапчук повідомила, що 24 липня о 9.20  ранку надійшов телефонний дзвінок від директора ТзОВ «Павлівське мисливське господарство» Миколи Холмецького, який повідомив, що у лісі  села Самоволя виявлено трупи диких кабанів.

Під час телефонної розмови із єгерем мисливського господарства Ліщуком С.Р. встановлено, що трупи мертвих кабанів знайшов при збиранні грибів житель села Самоволя о 9.30. 

З метою встановлення факту загибелі свиней та відбору проб патматеріалу на місце направлено фахівців.

Встановлено, що в радіусі 30 м у верболозі посеред лісу ТзОВ «Павлівське мисливське господарство» в урочищі «Горішина» знайдено 5 трупів диких кабанів у майже повністю розкладеному стані – 3 дорослих та 2 підсвинки.  Дане місце віддалене від населених пунктів Іваничівського району, сіл Самоволя та Грушів – 4 км, села Ганівка Сокальського району Львівської області – 4 км..

Відтак 25 липня 2019 року патматеріал доставлено в Львівську регіональну державну лабораторію ветеринарної медицини. Відповідно до експертного висновку Львівської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини від 25.07 встановлено діагноз - африканська чума свиней.

Слід зазначити, що спеціалістами ветеринарної медицини Іваничівського району з 24 липня розпочато подвірні обстеження свинопоголів’я в населених пунктах сіл Самоволя та Грушів та інших населених пунктах району. Паралельно надано інформацію користувачам мисливських угідь з метою обстеження їх території на предмет виявлення хворих та загиблих тварин. Фактів виявлення хворих та  загиблих тварин не встановлено.

Читайте також: На Іваничівщині місцеві мешканці підпалили стерню та суху траву

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024