стрічка

«Марафон на колесах»: у Луцьку змагались дітки з ДЦП

29 Липня 2019, 09:36
«Марафон на колесах» у Луцьку 1175
«Марафон на колесах» у Луцьку

У Луцьку громадська організація Ресурсний центр «Кольорова капустинка» відзначила річницю з дня свого створення. Вже протягом року організація об’єднує навколо себе батьків, діти яких мають дитячий церебральний параліч  (ДЦП). 

День народження відзначали у неділю, 28 липня. З цієї нагоди дітям дарували подарунки та частували смаколиками. Також для них організували розважальну програму та «Марафон на колесах».

Голова «Кольорової капустинки» Іванна Соха розповіла, як їй вдалось створити таку громадську організацію.

«Громадську організацію ресурсний центр «Кольорова капустинка» створили минулого року. Ідею я виношувала більше року. Адже у мене є син, якому в рік поставили діагноз — ДЦП. Коли я з цією ситуацією зжилась, то почала думати, чому в Луцьку немає ніяких організацій, котрі б займались такою категорією дітей. Є для старших, а для діток з ДЦП немає нікого. Я спочатку довго думала, а потім сама зареєструвала таку ГО», — розповіла жінка.

Також додала, що на першу зустріч «Кольорової капустинки» прийшли близько 10 батьків.

«Про першу зустріч я написала у Facebook. Думала, що ніхто не приде. А прийшли біля 10 бітьків, діти котрих також мають ДЦП.  Зараз в нас вже 25 людей. Я б дуже хотіла, щоб взагалі не було необхідності створювати такі громадські організації. Адже причина, чому їх  створюють — не дуже приємна. Але такі дітки народжуються і їм необхідна соціалізація. Бо вони мають спілкуватись з іншими. Як здоровим діткам, так і нашим необхідно спілкування. Одним є до чого тягнутись, а здорових діток вчить спілкуванню та доброти», — зазначила Іванна Соха.

Іванна Соха
Іванна Соха












З нагоди річниці діяльності організації влаштували «Марафон на колесах» – символічні перегони на візочках без визначення переможців. Адже головне – це участь. Батьки допомагали своїм дітям та штовхали візочки.

Також відбулись заїзди на велосипедах, де діти самотужки крутили педалі. І наприкінці змагань відбувся заїзд для всіх охочих.

























 

Мама 15-ти річного хлопчика з ДЦП Наталя Грисюк розповіла, що завдяки «Кольоровій капустинці» життя її сина стало набагато яскравішим.

«Рік тому я побачили оголошення Іванки у Facebook про «Кольорову капустинку» і мені стало цікаво. Моєму малому 15 років. За цей рік, поки існує «Кольорова капустинка», то ще яскравішого року в нас не було. Батьки об’єднались, в нас було багато подій. Завдяки організації наші діти побачили світ таким, яким він є. І на візках змогли все те саме, що й інші дітки», – розповіла жінка.

Наталя Грисюк з сином (праворуч)
Наталя Грисюк з сином (праворуч)

Тато 15-ти річного Максима Богдан Чайка розповів, що такі заходи допомагають дітям із ДЦП соціалізуватись.

«Мій син закінчив 9 клас навчально-реабілітаційного центру, відвідує реабілітаційний центр Волинської обласної ради «Пролісок». Намагаємось вести соціальне та активне життя, спілкуємось зі своїми однолітками та друзями. Відвідуємо ресурсний центр «Кольорова капустинка». Плюс організації в тому, що вона може згрупувати батьків, які мають дітей з ДЦП. Ми ділимось враженнями, емоціями та знаходим вихід зі складних ситуацій», – розповів чоловік.

Також додав, що до забігу готувались давно.

«В нас є спеціальний велосипед для діток, хто має обмеження в русі. Там фіксуються ноги та руки. Є спинка. Нас в дворі вже всі знають з цим велосипедом, та й тут почуваємось досить комфортно.  Загалом, такі заходи, як сьогоднішні, позитивні і для дітей, і для батьків», – зазначив Богдан Чайка.

Богдан Чайка з сином та дружиною
Богдан Чайка з сином та дружиною

Усі діти, котрі брали участь у марафоні, отримали медалі та подарунки від спонсорів.

Також для них влаштували розважальну програму.

















 

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024