стрічка

На Волині занепадає перспективне село. ФОТО

28 Липня 2019, 08:10
Під час робочого візиту 4698
Під час робочого візиту

Нещодавно до голови Любешівської ОТГ Олега Куха звернулися жителі села Любешівська Воля, яке входить до складу Любешівської ОТГ.

Молоді люди вважають, що їхнє село занепадає, бо немає господаря – керівника, який зміг би організувати населення,  знайти підхід та згуртувати людей. Тому і просили на особистому прийомі в голови ОТГ, аби він вплинув на ситуацію, що склалася у їхньому населеному пункті, повідомляють в ОТГ.

Село Любешівська Воля розташоване вздовж траси  Р-14 Луцьк-Маневичі-Любешів-Дольськ, вдале транспортне сполучення, неподалік Любешева, а тому є всі передумови для розвитку – переконані жителі села Альона та Олександр Чернюки, які самостійно започаткували власну справу в селі та продовжують  успішно її розвивати.

Щоб розібратися у ситуації, селищний голова разом із заступником Ольгою Кух та секретарем Володимиром Сергійчуком приїхали у Любешівську Волю і оглянули об’єкти інфраструктури: клуб, ліцей, дитячий садочок, поспілкувалися з керівниками цих закладів та активістами села. На жаль, зустрітися із в.о старостою Світланою Мартинюк того дня не вдалося, позаяк керівниця перебувала у відпустці і з поважних причин не змогла бути присутня.

Упорядковані подвір’я ліцею та дитсадка, скошена трава, прибрана центральна  вулиця – таким виглядало село з першого погляду, коли приїхали представники селищної ради. Проте, зі слів місцевих жителів, ще якихось пару днів тому все виглядало інакше, а прибирання організували у зв’язку з приїздом очільника громади. Нарікали жителі Любешівської Волі й на те, що активність як керівництва старостинського округу,  так і керівництва установ, які є на території села,  й самих селян в тому числі, дуже низька. Та незважаючи на це, Олександр і Альона  переконані,  якщо з людьми працювати, то все можна змінити, тим паче, що в селі є такі люди, які прагнуть змін, хочуть, щоб їхнє село розвивалося.

Молодь у Любешівській Волі є, але, на жаль, немає умов для подальшого її розвитку. Ще донедавна новенький клуб тепер стоїть пусткою, бо немає кому працювати та  й відвідувачів теж «негусто». За словами Олександра, ініціатива селян не підтримується, раніше він хотів взяти в оренду зал та організувати більярдну, проте у колишній сільській раді таку ідею не схвалили.

Брат і сестра Чернюки щиро вболівають за рідне село, хочуть щоб воно розвивалося, територія утримувалася в належному стані, а тому заявили, що не будуть миритися з безвідповідальністю та байдужістю керівних органів у селі.

В свою чергу,  Микола Приймак – директор місцевого ліцею, зазначив, що сьогодні гостро постала потреба у встановленні на будівлі навчального закладу водовідливів. Адже у період дощів через відсутність системи водовідливів вода з даху стікає стінами, а це призводить до їх руйнації. Варто зазначити, що порівняно з іншими навчальними закладами громади, покрівля Любешівсько-Волянського ліцею досить-таки нова, її було встановлено 8-10 років тому. За словами директора, водовідливи, як розповідали очевидці, у проекті ніби були передбачені, однак чому їх  не встановили – залишається під знаком питання.

Під час візиту оглянули  й автобусну зупинку, яка знаходиться в незадовільному стані. У результаті Любешівською селищною радою направлено відповідний лист-клопотання службі автомобільних доріг у Волинській області щодо проведення ремонтних робіт на даній зупинці. Дитячий майданчик у дитсадку також потребує оновлення, працювати над вирішенням цього питання Кух доручив управлінню гуманітарної політики селищної ради.

Обговорили й проблему ТПВ, адже є можливість задіяти КП «Любешів-Комфорт-Сервіс», проте необхідно заключити договори з населенням на вивіз сміття. Також є можливість, на умовах співфінансування селищної ради і громади, встановити на місцевому кладовищі колонку з технічною водою.

«Дуже добре, що на сьогоднішній день у селі є активна молодь, люди, які хочуть щось робити, змінювати, розвивати своє село. Я підтримую таку  ініціативу і готовий допомагати та сприяти. Разом з тим, сьогодні є ряд питань до виконуючої обов’язки старости  Любешівсько-Волянського старостинського округу. Незважаючи на те, що ця посада є виборною, ми знайдемо, в межах чинного законодавства звісно, важелі впливу на ситуацію, що склалася», – зауважив очільник ОТГ на закінчення робочого візиту.

І тут, мимоволі, виникають питання й до  жителів села: якщо на минулих виборах, ще до утворення ОТГ, Світлану Мартинюк, як голову сільської ради, підтримали більшість селян, то чому зараз немає співпраці і порозуміння, чому люди є такими пасивними і не допоможуть для в.о. старости вирішити ті чи інші питання життєдіяльності їхнього округу?

Читайте такожУ Любешівській Волі розповідали, як шукати роботу

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024