стрічка

У Луцьку за гроші Європейського інвестиційного банку модернізують очисні споруди

24 Липня 2019, 17:49
фото ілюстративне 1348
фото ілюстративне

У лютому 2019 року КП «Луцькводоканал» вийшов на завершальну стадію залучення інвестицій на модернізацію своїх обєктів, з яких найбільше грошей спрямують на очисні споруди в Липлянах.

Про це інформують на сайті Луцької міської ради.

Майже 12 мільйонів євроінвестицій, а це – близько 400 мільйонів гривень – спрямують на заплановані заходи, серед яких – вкрай необхідна місту модернізація очисних споруд.

24 червня у Києві відбулась основна зустріч деяких міністерств України, Європейського банку та КП «Луцькводоканал». Під час зустрічі одразу запросили до Луцька технічних експертів для початку практичної роботи.

27 червня у Луцьку відбулась зустріч з технічними експертами, які є провідними фахівцями з країн Європейського союзу – Німеччини, Австрії, Португалії, Литви. Участь у зустрічі взяли перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад, директорка КП «Луцькводоканал» Вікторія Гуменюк, експерти від французької компанії «SAFEGE», і надаватимуть технічний супровід та виконуватимуть деякі підготовчі заходи.

Процес підготовки, виготовлення технічної документації та усіх запланованих заходів не перевищуватиме 10 місяців, далі розпочнеться активна фаза реалізації проєкту. Його головна мета – захист довкілля завдяки модернізації очисних споруд. Також модернізація оптимізує потужність очисних, забезпечить якісний та сучасний рівень очищення стічних вод. Проєкт має на меті захистити навколишнє середовище, що є важливим кроком для збереження екології Волині.

Також запланована реконструкція частини центрального водогону Луцька, запровадження енергозберігаючих технологій. Варто зауважити, що Луцьк і Рівне – перші міста в Україні серед 22 міст-претендентів, які залучили технічну підтримку з боку Європейського інвестиційного банку.

«Тривалим був процес підготовки до підписання договору про надання технічної підтрики. бНеобхідно було дотриматись усіх кроків, із процедури залучення грошей ЄІБ, а це – досить кропітка і скрупульозна процедура. А перша зустріч із технічними консультантами – вагомий крок на шляху до реалізації проєкту», – розповіла керівниця підприємства «Луцькводоканал» Вікторія Гуменюк.


 

«Роботу над проєктом розпочали у 2016 році і дуже приємно, що Луцьк знову в лідерах із залучення європейських інвестицій. Усім відомо, що ситуація на очисних уже багато років потребувала вирішення і єдиним варіантом для реконструкції очисних було саме залучення інвестицій, адже запланована сума непосильна як для міського, так і для державного бюджету. Тому запланований проєкт – дійсно велике досягнення для нашого міста. Це означає, що Луцьк користується довірою серед європейських партнерів, а наші фахівці працюють із дотриманням міжнародних стандартів», – зауважив Григорій Недопад.

Зі слів заступника директора з маркетингу та управління інвестиційною діяльністю КП «Луцькводоканал» Анатолія Марчука, представники Європейського інвестиційного банку та компанії «SAFEGE» ознайомились з діяльністю Луцького підприємства, обговорили план дій, узгодили технічні моменти і уже працюють над першочерговими заходами.

Вже за перші дні роботи варто зауважити високий кваліфікаційний рівень технічних експертів. Результатом їхньої роботи буде підготовка технічного завдання, подання плану закупівель, а також повний контроль за реалізацією проєкту. Зі слів технічних експертів, для Європейського інвестиційного банку головна мета проєкту – поліпшення екології та користь для людей.


 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024