стрічка

Холодильник у подарунок та виступ заслуженого: у Світязі відгуляли день села

16 Липня 2019, 09:25
2238

Світязь! Благословенний райський куточок Волині!

Доброї, щедрої днини – 12 липня – село Світязь відзначив одразу три свята:  ювілейний День села, престольне свято та 455-річчя з дня першої писемної згадки про село (1564 рік). Хоча у різних джерелах ця дата є іншою: наприклад, у Вікіпедії перша згадка про село датується 1431 роком, а в книзі «Петро-Павлівський чоловічий монастир на озері Світязь» вказується 1444 рік.

Розпочався цей благословенний день з молитви у Петро-Павлівському чоловічому монастирі, де жителі села возносили хвалу Богу та слова вдячності за його дари світязянам.

А вже під вечір, на сільському майданчику старанно йшли останні приготування до свята. Смажилися шашлики,  продавалися різноманітні напої та смаколики, варилася рибна юшка працівниками Шацького нацпарку. 


Зі сцени привітав своїх односельчан з віночком свят голова громади – Микола Цвид. Йому як господареві села вручили запашний коровай на вишитому рушникові. Долучились до вітань і поважні гості: перший заступник голови Шацької райдержадміністрації Віктор Плейтух (до речі, теж є жителем цього села), голова Шацької районної ради Сергій Карпук, сільська голова 2005-2006 років Наталія Борсук.

2

1

А для того, аби світязяни та гості відчули справжню атмосферу свята, від благодійного фонду для розіграшу у лотереї привезли на головний приз холодильник, а також пилососа, вентилятора, пледа і чайника.

До речі, з бюджету Світязької сільської ради на придбання призів для лотереї виділили 20 тис.грн. Тож хоч і коштували квитки по 50 грн., проте докупитися їх було вкрай важко: ажіотаж на їх не спадав з самого початку заходу.

Традиційно не обійшлося без цікавих номінацій. Так, приз від сільськоїї ради отримала «Завидна наречена», котра вміє і господарювати, має авто, маєток на березі озера, але з неприступним серцем – Галина Цвид. Статут «Перший хлопець на селі» дістався місцевому парубку Миколі Плейтуху. «Найщасливішою тещею» села стала Олександра Козак, у котрої – аж шестеро доньок.

1

А вже згодом на сцену Марія Слюсарук, ведуча святкового дійства, запросила на сцену найкрасивіших, найпрацьовитіших та найдобріших чоловіків. Звання «Найвищий чоловік»  та приз отримав Анатолій Головенко, титул «Золоті руки» – Василь Цвид, «Найдобріший господар» – Василь Прокопчук.

1

Відзначили найстаршу жительку села – 95-річну Марія Фурдуй, та наймолодшу, котра на світ з'явилася всього декілька днів тому – Емілію Хомич. Згадали на святі і про намісника Петро-Павлівського чоловічого монастиря отця Арсенія, завдяки котрому про Світязь знають не тільки в Україні, а й за кордоном.

З нетерпінням глядачі чекали розіграшу святкової лотереї. У підсумку головний приз – холодильник – повіз до себе у Черкаси Артем Кілініченко, у Піщу чайник – Марія Чикита, мікрохвильова піч дісталася Катерині Моніч, вентилято – світязянці Марії Мазурок, пилосос – місцевій жительці Вірі Саковець, плед – Олесі Козачук.

Вітання від поважних гостей, нагородження у номінаціях перепліталися з виступами місцевих зірок сцени та запрошених артистів. Так, гаряче аплодували глядачі найменшим артистам – маленьким танцівникам з Шацької ОТГ - колективу «Smile kids». Порадували дзвінкими голосами світязькі соловейки – вокалісти Світлана Чернякова, Надія Слюсарук, Юлія Цвір, Андрій Цвид, гостя з Нововолинська – Віталіна Спічак (дівчина є лауреаткою перших премій Міжнародних конкурсів). Чаклували на сцені танцівниці колективу «Зорецвіт» (керівниця Зоя Лукащик) з танцювальною композицією «Чари ночі», та продемонстрували свою хазяйновитість у веселому танці «Господиня». За це їх відзначили на святі у номінації «Майбутнє нашої України».

1

1

Віночок пісень подарував народний фольклорний колектив «Лісова пісня», ансамбль народної пісні «Розмай» Володимир-Волинського педагогічного коледжу та народний ансамбль «Володимирські музики». Разом з ними хвилини насолоди подарували глядачам учасники колективу «Брас-квінтет» Володимир-Волинська.

1

1

Апогеєм свята став виступ заслуженого артиста України Адама Горбатюка (традиційно, як і на інші дні сіл в районі, спонсором виступу став благодійний фонд «Патріоти Волині»), а також пісні від колоритного вокального гурту «Нота Нео» з Луцька.

1



1

1

1

1





1


1






1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1




1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024