стрічка

Чорна валюта Волині: як лісова чорниця «працює» на місцеві бюджети

11 Липня 2019, 10:32
1222

На Волині за сезон родина, яка працює в лісі щодня, може заробити не один десяток тисяч гривень. 

10 тисяч рентної плати за спецвикористання дикорослої продукції вже додав місцевим бюджетам початок заготівлі чорниць та інших дарів природи.  Про це повідомляє прес-служба Волинського ОУЛМГ.

При цьому жодних надходжень від цього не перепало у бюджети лісогосподарських підприємств, які опікуються лісами. Втім лісівники раді, що їхня праця і в цьому випадку може принести користь людям.

«Рано чи пізно громади зрозуміють важливість цього ресурсу і будуть більш дбайливо ставитися до ягідників та іншої дикорослої продукції. Наразі ми проводимо постійний контроль за режимом збирання ягід та дотриманням правил перебування у лісах Волині. Адже це ще й – період особливої пожежної небезпеки», – зазначає начальник Волинського ОУЛМГ Олександр Кватирко


Працівники лісової охорони державних лісогосподарських підприємств вимагають від заготувачів ягід, грибів, лікарських рослин тільки одного – не палити і не смітити у лісових угіддях, а ягоди збирати без гребінок і пристроїв, що можуть завдати шкоди ягідникам. Також наголошують на бережливому ставленні до флори і фауни загалом.

Водночас фіскали акцентують саме на бюджетоутворюючій функції лісу.

«Ми просимо керівників органів місцевого самоврядування максимально сприяти легальним заготівельникам ягід, грибів та лікарських рослин, оскільки саме вони наповнюють бюджети громад, Щодо представників комерційних структур, які прагнуть вивезти за межі області стратегічно важливу чорницю та іншу вартісну лісову продукцію без сплати належних податків, то в інтересах громади переконати таких бізнесменів працювати в правовому полі», – наголошує начальник ГУ ДФС у Волинській області Світлана Савчук


Варто зазначити, що рентна плата за спецвикористання лісових ресурсів, ПДФО та єдиний податок, як і передбачено законом, у переважній своїй більшості зараховується до бюджетів місцевих громад.

Щодо безпосередньо збирачів ягід, то таким заробіткам, незважаючи на досить гарну оплату роботи, аж ніяк не позаздриш. Хоча водночас саме лісова ягода, а потім і гриби ще хоч якось стримують людей від виїздів на заробітки за кордон. Місцеві збирачі чорниці кажуть, що через порівняно не надто щедрий врожай ягоди цього року значно більше односельчан поїхали у сусідню Польщу.

Зважаючи на відсутність будь-якої фінансової підтримки від держави, лісівники дбають про те, як заробити додаткові кошти. Тож нині до запуску в роботу готуються консервні цехи, які працюють при 6 державних підприємствах. Адже потрібно ще встигнути переробити заплановані об’єми, щоб і цього сезону можна було потішити споживача смачним чорничним варенням та перетертою з цукром натуральною ягодою.






 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024