стрічка

Шацькі фахівці пояснили, чому міліє Світязь та як йому допомогти. ВІДЕО

10 Липня 2019, 15:25
6089

В озері Світязь на 20 сантиметрів понизився рівень води. Центральний пляж озера на 25 метрів став довшим.

Про це повідомили в Шацькому національному природному парку. Завдяки чому процес можна зупинити, – з’ясовували кореспонденти Суспільного.

Центральний пляж озера Світязь на Гряді на 25 метрів став довшим. Наукові співробітники Шацького національного природного парку кажуть: озеро міліє через застарілу меліоративну систему та відсутність опадів.

Місцевий житель Артем Омельчук працює на атракціоні. Він розповідає, що озеро почало міліти з червня.

«Це створює якийсь дискомфорт? – Так, бо вода відходить і треба іти далі, щоб глибше було, а там водорості й дискомфортно плавати», – пояснює Артем Омельчук.

1

«Це погано, що міліло озеро. Ми щороку сюди приїжджаємо і вперше таке бачимо. Дітям прикольню, є де розігнатися, а дорослим треба довго йти щоб скупатися. Якщо чиновники це питання не вирішать, то буде їм ганьба», «Минулого року так не було. Приїхали і страшно стало», «Чи це впливає на ваш відпочинок? – Ні, відпочити класно, тільки б трошки тепліше було», «У Білорусії кар’єр риють і вода проходить туди, от озеро поміліло. Я тут була 4 роки тому, то було глибше. Треба озеро спасати!», – коментують ситуацію відпочивальники.

1

«Основні притоки води ідуть з каналів, які ідуть з села Світязь – це озеро Линеве добавляє воду, болота додають і плюс озеро живиться підводними водами. Через канал, який сполучає озеро Світязь і Луків-Перемут. Це найбільша артерія, яка відводить воду з озера Світязь», – говорить начальник Шацької експлуатаційної дільниці Ратнівського міжрайонного управління водного господарства Іван Семенюк.

Зупинити відтік води можна на шлюзі. Його встановили у 60-70 роках минулого століття, і вже третій рік поспіль він несправний.

«Споруда ця поломана і вода постійно йшла. То перемостили мішками з піском, трішки воду підтримуємо», – розповідає Петро Юрчук, науковий співробітник Шацького національного природного парку.

За його словами, сезонне обміління Світязю спостерігають третій рік поспіль, а тому це не пов’язують з водоймами у Білорусі.

«Якщо ми перекриємо воду, то зменшимо відтік із Світязю, озеро Луків-Перемут може пропасти зовсім. Тому треба не тільки шлюз-регулятор робити зі Світязя, а й робити на відвідних каналах Луків-Перемут», – додав науковий співробітник парку.

На проєкт реконструкції шлюзу від озера Світязь кошти мають виділили на сесії Шацької ОТГ. Реалізувати проєкт мають намір цього року. Про встановлення другого шлюзу з озера Луки-Перемут поки не йдеться.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024