стрічка

На Волині вшанували чудотворну ікону і освятили джерело

06 Липня 2019, 17:33
На Волині вшанували чудотворну ікону і освятили джерело 4296
На Волині вшанували чудотворну ікону і освятили джерело

У десяту п’ятницю після Пасхи у селі Будятичі, що на Іваничівщині, вшанували чудотворну Будятичівську ікону Пресвятої Богородиці і місце її з’явлення – святе джерело.

Традиційно цього дня до святого джерела, збираються віряни, – інформує Володимир-Волинська єпархія Православної Церкви України.

То ж і цього року духовенство Нововолинського благочиння звершили освячення води.
Цей день став особливим, ще й тому, що люди чули молитви, які звучали з вуст священників рідною українською мовою. Адже нещодавно Свято-Миколаївська громада села Будятичі перейшла з московського патріархату у Православну Церкву України.

Водосвятний молебень очолив благочинний прот. Стефан Фульмес.

По завершенні молитви настоятель громади прот. Володимир Прус подякував духовенству за спільну молитву.

Довідково: 

Чудесне явлення сталося в 1637 році в селі Будятичі. В панському мастку у воді джерела з’явилася свята ікона Божої Матері. Першим, хто помітив це чудо був господар, який хотів взяти цю ікону, але вона зникла, перш ніж він наблизився до неї. Про це чудесне явлення дізналися місцеві жителі, і дуже скоро до ікони, почало приходити багато людей з різних місць. Від святого образу та джерельної води звершувалися зцілення, але ніхто з людей не міг взяти ікону в руки – вона ховалася під воду.
У сусідньому селі жили дві дівчинки-сирітки. Важкою була їхня доля. Дядько, з яким вони жили, їх дуже ображав. Одного разу, в гіркому розпачі, вони вирішили піти до джерела та до ікони Божої Матері, їй милосердній повідати про своє горе, в Неї попросити заступництва. Вони вірили, що Божа Матінка чує всіх людей і не залишить їх у біді. Вже біля джерела, на колінах, обливаючись гіркими сльозами, вони гаряче молилися Пречистій. Коли ж захотіли поцілувати ікону, то вона не зникла, і дівчатка взяли її в руки. Багато людей зібралося довкола і всі разом віднесли ікону в храм святителя Миколая Чудотворця у Будятичах.
Інше чудо сталося вже із самим господарем маєтку. З усіх сторін народ стікався на прощу до джерела. А проходили люди полями поміщика, витоптуючи майбутні врожаї. Було це в липні, перед самими жнивами, і пан потерпав від збитків. Тому й звелів засипати святе джерело, що й було зроблено.
Проте воно пробилося в іншому місці, а от пан на ранок осліп. Вночі він побачив сон, в якому Пресвята Богородиця звеліла йому: «Відкрий святу воду, вмийся нею – і відкриються очі твої». Він так і зробив — і прозрів, після чого став глибоко віруючим.
На джерелі ж побудували капличку. І з того часу аж до нині безліч людей приходять сюди для зцілення від душевних і тілесних недугів.

Читайте також: Скандал в храмі на Іваничівщині: замки на брамі, церква закрита

1

2

3

2

1


1

 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024