стрічка

У селі на Волині запровадили карантинний режим

28 Червня 2019, 17:55
Золотиста картопляна нематода на корінні картоплі 2733
Золотиста картопляна нематода на корінні картоплі

Розпорядженням голови Рожищенської районної державної адміністрації від 26 червня запроваджено карантинний режим по золотистій картопляній нематоді на території села Малинівка Рожищенського району.

Про це повідомили у Рожищенській РДА.

Карантинний режим запровадили на площі 0,2738 га земельних ділянок ФГ «Розсадник Новосад».

Документом затверджені заходи щодо локалізації та ліквідації регульованого шкідливого організму – золотистої картопляної нематоди. З метою локалізації та ліквідації вогнища нематоди необхідно дотримуватись агротехніки вирощування в карантинній зоні, сівозміни у виявленому вогнищі (висівання культур, що не пошкоджуються нематодою).

Довідково: золотиста картопляна нематода (лат. Globodera rostochiensis (Wollenweber) Behrens) – вузькоспеціалізований вид, який паразитує на коренях картоплі і томатів, уражує інші рослин з родини пасльонові. В Україну золотиста картопляна нематода була завезена у 1961 році. Розвиток картопляної нематоди відбувається в коренях рослини-господаря. Хворі рослини утворюють не чисельні слабкі стебла, які передчасно жовтіють. Бульб утворюється мало, вони дрібні, а іноді зовсім відсутні.

Картопляна нематода значної шкоди завдає на ділянках із скороченою спеціалізованою сівозміною, де картопля вирощується беззмінно або повертається на попереднє місце на другий-третій рік. Втрати врожаю можуть складати 30-80%. Крім прямих втрат, є втрати, що зумовлені забороною або обмеженням перевезення продукції із зон зараження, оскільки картопляна цистоутворююча нематода є об'єктом зовнішнього та внутрішнього карантину (Вікіпедія).

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024