стрічка

У Ковелі вшанували розстріляних в’язнів НКВС

23 Червня 2019, 18:27
У Ковелі вшанували розстріляних в’язнів НКВС 1119
У Ковелі вшанували розстріляних в’язнів НКВС

23 червня українці вшановують пам’ять жертв розстрілів в’язнів органами НКВС у тюрмах Західної України.

Про це повідомляється на сторінці Ковельської РДА у Facebook.

Розстріли в’язнів відбувалися у 1941 році і на Ковельщині. Сучасні історики, посилаючись на свідчення очевидців, стверджують, що начальники в’язниць, території яких могли бути окуповані нацистами в перші дні війни, отримували телеграми із відповідними вказівками.

«Побитих і замордованих у камерах голодних в’язнів під виглядом евакуації перевозили в сараї і там розстрілювали. А потім кидали, мов дрова, в кузови вантажівок і вивозили у невідомих напрямах».

Розповідають, що ковельчани бачили як закопують розстріляних, а потім, розкопавши могили, виявили страшну картину: трупи лежали в кілька рядів, кожен з яких був присипаний вапном. Тих, кого вдалося упізнати родичам, вони забрали для перепоховання. Багатьох було не ідентифіковано, і можна лише здогадуватися, скільки поховань донині не віднайдено. Тому ми знаємо не всі імена невинно страчених радянськими катами ув’язнених. Серед закатованих і розстріляних у Ковельській тюрмі – Іван Омелянюк, Денис Бабарук, Микола Варакута, Пилип Візоть, Трохим Власюк, Олександр Жук, Пилип Карпук, Григорій Ковальчук, Федір Кухта, Федір Муха, Петро Назарук, Болеслав Невязовський, Ян Ратайчик, Митрофан Романчук та інші. Словом, багато тих, хто відстоювали незалежність України, пропагували рідну мову, були патріотами саме своєї батьківщини, а не радянськими людьми, на думку радянської влади.

Напередодні річниці, 21 червня, до меморіальної стели «Хрест пам’яті жертв більшовицького терору» вшанувати пам'ять невинно вбитих прийшли представники районної та міської влади, громадськість міста та району. Присутні поклали до монумента квіти, а за впокоєння душ невинних жертв розстрілу духовенство ПЦУ на чолі із отцем Ростиславом відправили панахиду.

 









Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024