стрічка

Від наркомана до чемпіона світу: в Луцьку переглянули стрічку «Найкращий»

29 Травня 2019, 12:46
Показ стрічки про легендарного польського спортсмена Єжи Гурського «Найкращий» 1305
Показ стрічки про легендарного польського спортсмена Єжи Гурського «Найкращий»

У Луцьку в рамках Дискусійного кіноклубу відбувався показ стрічки про легендарного польського спортсмена Єжи Гурського «Найкращий».

27 травня вже традиційно місцем показу обрали кінотеатр «Multiplex» (РЦ «Промінь»), – повідомляють у Мистецькому об'єднанні «СтендаЛь».

Захід розпочався із представлення назви кіноклубу. Голова мистецького об’єднання «Стендаль» Елла Яцута розповіла, що протягом двох тижнів через соцмережі усі охочі могли запропонувати свої варіанти. Найбільш концептуальним консурсному журі видалось найменування «Pleograf», яке запропонував Денис Бутолін з Ковеля. 

«Пропоную назвати клуб на честь піонера польської кінематографії Kazimierza Prószyński. 1894 року він винайшов плеограф – апарат, який поєднує в собі функції камери і проектора.  Цю назву використовувало Towarzystwo Udziałowe Pleograf, яке займалось розповсюдженням апаратів та просуванням польського кіно протягом 1901-1903 років», – пояснив свою ідею.

Віце-консул Тереза Хрущ зазначила, що цей проект збагачуватимуть європейськими фільмами.

Пізніше відбулася прелекція, яку провів співзасновник Дискусійного кіноклубу «Rewers» (Холм, Польща) Пьотр Стельмащук. Він розповів про режисера Лукаша Палковського, порівняв стрічку із його попереднім фільмом «Боги». Лектор наголосив, що «цей фільм не є біографією, у ньому насамперед йдеться про перемогу, але не спортивну. Це перемога над самим собою».

Пьотр Стельмащук розповів про ситуацію в Польщі, пов’язану з наркотиками: «Молоді люди бунтували проти влади, котра обмежувала їх розвиток, не давала йти вперед. Цей бунті проявлявся через музику, одяг, алкоголізм, наркотики. Залежність трактувалася як «вибрик». Згідно з даними дослідження 1986 року, в країні із 40 млн населенням було 13000 залежних. У 90-х роках з’явилися програми, які надавали безкоштовну допомогу цим людям, серед них Єжи Гурський. Він був наркоманом, але разом з тим був амбітною людиною, котра не захотіла просто так змарнувати свого життя. Майбутній спортсмен вирішив вирватися із «кола смерті», для цього почав бігати, їздити на велосипеді, плавати. У ньому загорілася спортивна іскра, яка привела тріатлоніста до успіху».

Пьотр порадив звернути особливу увагу на розмови головного персонажа з самим собою, задуматися, чи були у житті кожного ситуації, котрі вимагали прийняття важких рішень. Пізніше зачитав цитату із промови Єжи Гурского, яку той сказав під час прес-конференції в Гдині: «Любі, ви навіть не знаєте, що ви можете в житті. Для цього ви повинні спробувати. Кожен сам в будь-якій ситуації мусить сказати собі: «А я зможу!». Це не має бути біг, плавання… Просто спробуйте, спробуйте наперекір всьому. Якщо вам прийде в голову думка щось зробити, то зробіть це. Можливо, ви відкриєте в собі те, про що раніше не знали».

Картина була дуже емоційно сприйнята глядачами.

«Коли дивишся такі фільми, то думаєш, що всі твої проблеми – це просто ніщо в порівнянні з тим, як людина переборює самого себе, своє минуле і будує майбутнє на своїх залишках, на своїх уламках. Вона ламає бар’єри заради того, щоб вилікувалася душа», – сказала відвідувачка показу Ольга Степанюк.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024