стрічка

Жителі Шацька не хочуть бачити сміттєвий полігон на своїй території

21 Травня 2019, 19:28
Іван Терета на сесії Шацької ОТГ 1434
Іван Терета на сесії Шацької ОТГ

Жителі північної частини Шацька висловилися проти будівництва другої черги сміттєвого полігону біля селища.

Про це на сесії Шацької ОТГ заявив місцевий житель Іван Терета.

Він як представник ініціативної групи, висловив стурбованість жителів вулиць, розташованих у північній частині Шацька (на селі), рішенням будувати другу чергу полігону ТПВ біля старого сміттєзвалища. Всього, за словами шачанина, звернення до селищної ради підписали 350 осіб, в тому числі двоє депутатів Шацької ОТГ. Люди стверджують, що такий крок шкодитиме екології території та здоров'ю людей, тож вимагає створення комісії із числа депутатів, аби ті перевірили законність будівництва та дотримання норм.

З цим категорично не погодились більшість депутатів, адже розроблялась документація відповідними спеціалістами, які й стежили за дотриманням усіх норм, в тому числі й екологічних наслідків, надавали свої висновки. А депутати громади не є спеціалістами у цих сферах, тож і оцінити, чи буде шкідливим цей полігон і наскільки – не можуть. Окрім того, як стало зрозуміло із реплік та настроїв депутатів, дбати про екологію треба й самим людям. Івана Терету просили назвати тих 350 осіб, які підписали лист, хто уклав з комунальним підприємством договір на вивезення сміття та чи готові люди самі його сортувати. Мабуть, таки не готові, – напрошується висновок з реакції на це депутатів.

«Зрештою, коли починалась розробка проекту будівництва полігону,  була передбачена площа в 3 га. Наразі під полігон використуюється лише 1,3 га. І саме на решті території планують будівництво другої черги. Тобто санітарні межі залишаться незмінними. Окрім того, є нові технології будівництва полігонів, які мінімуізуватимуть шкідливий вплив на середовище», - розповів депутат, начальник КП «Будинкоуправління» Іван Коваль.

Про те, що селищна рада розуміє стурбованість людей, зазначила виконуюча обов'язки голови Шацької ОТГ, секретар Людмила Цевух. Але в силах жителів селища зменшити навантаженість на те ж сміттєзвалище, самим долучившись до сортування сміття. Бо лише правильна експлуатація полігону зменшить шкідливий вплив на середовище, допоможе значно зменшити об'єми відходів. Розійшлися таки ні з чим: депутати не підтримали пропозицію шачанина створити комісію, бо не є спеціалістами у цій сфері.


 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024