стрічка

Два музеї Острога приймали нічних відвідувачів

18 Травня 2019, 21:06
1773

Острог учергове приєднався до всесвітньої акції «Ніч у музеї». Цьогоріч водночас два заклади міста приймали гостей у незвичний час.

У п’ятницю, 17 травня, у Музеї історії Острозької академії та Краєзнавчому музеї нашого міста відбулися нічні екскурсії. Від 20 до 23 год. екскурсоводи й хранителі експонатів зустрічали гостей. Варто зауважити, що охочих побувати в музеї під покровом сутінків було чимало – вхідні квитки розпродали ще напередодні, а екскурсійні групи нараховували до 30 осіб.

Гаслом нічної екскурсії Краєзнавчим музеєм були слова «Однієї ночі історія оживе». Тих, хто завітав до твердині князів Острозьких, насамперед зустрічав Старець Кліо, який береже історію Замкової гори вже 919 років. На територію екскурсантів пропустив воїн, який розповів про обороноздатність пам’ятки. А от на вході до замку відвідувачів затримали – кожен хотів загадати бажання, погладивши по голові доброго усміхненого дракона, висіченого на стіні.

Старець Кліо чекає гостей
Старець Кліо чекає гостей

Біля Краєзнавчого музею
Біля Краєзнавчого музею

Вартовий біля замку
Вартовий біля замку

 

У самому замку екскурсанти зустрілися з князем Василем-Костянтином Острозьким і княжичем Олександром, які розмовляли про перемогу князя Костянтина Івановича Острозького під Оршею.

«Пам’ятай, сину: люди мудрі вчаться на помилках недругів своїх, тому в згоді з братами своїми завжди будь і батьківщину свою бороніть разом», – повчав театралізований князь.

Піднявшись вище, гості зустрілися з княжим писарем, а потім побачили сцену з життя Гальшки Острозької. Це були тривожні миті перед її першим весіллям із Дмитром Сангушком.

Князівський писар
Князівський писар

Постановка про Гальшку
Постановка про Гальшку

 

На вулиці біля Мурованої вежі екскурсантів чекав Іван Федорович, який розповів про свою працю, освіту й культуру Острога XVІ століття. Після цього екскурсовод підсумував мандрівку та запросив до музею на традиційні заходи.

Нічна екскурсія в Краєзнавчому музеї
Нічна екскурсія в Краєзнавчому музеї

Іван Федорович
Іван Федорович

 

Нічна екскурсія в Острозькій академії була дещо ближчою в часі. Її тема – 25-річчя відновлення університету. Спочатку присутнім розповіли про слов’яно-греко-латинську академію, Острозьку Біблію та тогочасних діячів. Відразу після цього екскурсанти перенеслися в ХХ століття, де зустрілися з Петром Андруховим.

«Хай твоє майбутнє, академіє, буде світлим і вічним. Хай тебе завжди супроводжують музи і слава. Віват!» – побажав Петро Зотович.

Екскурсія в Острозькій академії
Екскурсія в Острозькій академії

 

Проходячи коридорами й аудиторіями, відвідувачі неодноразово переглядали тематичні відеоролики та презентації, побували в старомонастирському корпусі й підземеллях. Неабияк вразила всіх зустріч із Йосипом Гнатовичем, театралізованим працівником господарської частини, який розповів історію криниці, що була в монастирі капуцинів. Прогулявшись під повним місяцем алеями академічного парку, відвідувачі завершили екскурсію під куполом Наукової бібліотеки. Тут гості університету пригадали тих, хто стояв біля витоків його відновлення.

Біля внутрішньої криниці капуцинів
Біля внутрішньої криниці капуцинів

Крім власне екскурсії, пізні відвідувачі музеїв могли сфотографуватися в тематичних фотозонах і з персонажами, посмакувати гарячими напоями й детальніше ознайомитися з туристичним потенціалом Острога.

Фотозона
Фотозона

Зона для відпочинку й очікування перед екскурсією
Зона для відпочинку й очікування перед екскурсією

 

«Цим дійством ми хотіли показати ресурс, можливості, потенціал сучасних музеїв, залучити до музеїв молодь шляхом проведення заходу в незвичний для музею час. Також повернути до музею аудиторію місцевих жителів, які вже відвідали заклад у минулому, але завдяки цікавій програмі завітали сюди знову. Важливим для дійства став організаційний досвід директорки музею історії Острозької академії Анастасії Хеленюк. Дякую своїм колегам за терпіння, мудрі поради та професіоналізм. Велика подяка нашим волонтерам, без них цей захід було б неможливо організувати. Також спасибі Анастасії Драчук за допомогу», – відзначив Андрій Брижук, заступник директора Державного історико-культурного заповідника Острога.

Нічна екскурсія під повним місяцем
Нічна екскурсія під повним місяцем

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024