стрічка

В Іваничах відкрили виставку про Донбас

15 Травня 2019, 18:10
На Волині відкрили виставку про Донбас 1311
На Волині відкрили виставку про Донбас

В Іваничівському історичному музеї відкрито виставку «Донбас»: переPROчитання образу».

Підготовлена виставка Українським інститутом національної пам’яті та Національним музеєм історії України, - йдеться на сторінці Іваничівський історичний музей у Facebook.

Як пояснюють її організатори, виставка спростовує російські і радянські міфи про особливий статус Донбасу як окремого антиукраїнського регіону. Виставка є спробою деконструювання негативного медійного образу краю, створеного російською пропагандою та актуалізованого в українському суспільстві в умовах війни Росії проти України.

У виставці зібрані найбільш переконливі та цікаві факти історії заселення степових регіонів, що розкривають суть Донбасу як цивілізаційно-культурного перехрестя. Значна їх частина присвячена «антирадянським виступам» та проявам суспільної незгоди серед жителів Донецької та Луганської областей. Серед них - діяльність створеної у 1976 році Української Гельсінської групи, активними членами якої були вихідці з Донбасу Петро Григоренко, Микола Руденко, Василь Стус та Олекса Тихий. Експозиція повністю руйнує міф про Донбас як «надзвичайно зрадянізоване» населення регіону.

Контент виставки містить маловідомі матеріали з фондів Центрального державного архіву громадських об'єднань України, Галузевого державного архіву СБУ, а також документи з Держархіву Донецької області, що публікуються вперше.

Виставку відкрила директор музею Лариса Куль. На ній були присутні: голова Іваничівської РДА Лілія Кревська, голова Іваничівської районної ради Андрій Бадзюнь, заступник голови Іваничівської ОТГ Віктор Березюк, в.о. начальника відділу культури Лілія Парфенюк, представники влади та громадськості. 

Представник Донецька Ілля Бончев, який змушений був покинути свою домівку під час наступу країни-агресора, переселившись у Іваничі, поділився своїми спогадами. Він обґрунтував свій виступ однією думкою: «Ми одна країна. Донбас – це Україна».

По закінченні презентації гості ознайомилися з виставкою, спілкувалися, ділилися думками, бо саме живе спілкування руйнує негативні стереотипи та упередження. Багато хто зі слухачів, не залишившись байдужими, висловлювали свої думки і відчуття, розповідали про штучний образ «страшного Донбасу», про стереотипи, сприйняття «донбасівців», які руйнуються, коли цей образ не є невідомим, а асоціюється з реальними людьми, їх історіями, долями, образами.

Виставка діятиме до 17 травня включно.

Читайте також: На Іваничівщині відбудеться збір молодих козаків

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024