стрічка

Як живе дика природа серед Луцька

15 Травня 2019, 12:49
2047

У Луцьку відбулася екологічна екскурсія «Чи виживе оазис дикої природи серед міста?», приурочена до Всесвітнього дня мігруючих птахів.

У вівторок, 14 травня, організували оглядову мандрівку працівники Національного парку «Цуманська пуща», – пише Народний контроль Волинь.

У рамках екскурсії небайдужі до природи лучани обійшли п’ять ставків, які знаходяться у заплаві річки Омелянівка (притоки Стиру), що в районах Черчиць та Кічкарівки. Більш відомі, як Кічкарівські ставки, що стали домівлею для понад 20 видів представників дикої природи. Це вдалося зафіксувати учасникам під час екскурсії.

Так, на водоймах дуже велике поселення мартинів звичайних (чайки), плавають лиски та качка-крижень з криженятами, живуть ондатри та черепаха болотяна, сидять крячки річкові, гніздяться лебедині пари та пірникози великі, літають шпаки звичайні, горобці, горлиці, ластівки сільські, сороки, вівчарики-ковалики, кропив'янка чорноголова, мешкають чапля сіра, плиска біла, курочка водяна, бугай, а також є велична боброва загата.

За словами організатора екскурсії Павла Савчука, нині на цих ставках відбувається відновлення екосистеми і наголошує, що необхідно, як мінімум, не втручатися. Але з’явилася інформація, що міська влада хоче один зі ставків почистити.

Свого часу людське втручання уже нанесло шкоду природі, коли перегородили річку Омелянівку, пустили в інше русло, спускали воду та знищили ряд екокоридорів між цими ставками.

«Це унікальна природа в центрі міста. Хочеться зберегти. Ось такі водні угіддя, наприклад, в Європі дуже цінуються», – сказав він.

До збереження навколишнього середовища хочуть залучити науковців.







1

1

1


1

1


1

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024