стрічка

На Ратнівщині геодезисти працюють над визначенням параметрів Землі

14 Травня 2019, 15:15
Володимир Мельник біля геодезичного пункту 1713
Володимир Мельник біля геодезичного пункту

Поблизу села Датинь Ратнівського району, знаходиться геодезичний пункт, який дуже важливий у визначенні параметрів Землі, її форми та розмірів.

А саме це гора Кременець, висота якої майже 200 метрів над рівнем моря. Упродовж тривалого часу вона залишається улюбленим місцем відпочинку місцевих жителів. Проте гора є унікальною пам’яткою – одна з точок всесвітньо відомої Дуги Струве, – пише «Вісник+К».

«Дуга Струве – це мережа з 258 геодезичних трикутників, на які розбита територія десяти європейських країн від Норвегії до Чорного моря, що простягнулися майже на три тисячі кілометрів. Вона утворила  своєрідний ланцюг з 265 пунктів, розташованих на кутах цих трикутників, – розповідає вчитель географії школи села Датинь Володимир Мельник. – Ці пункти спостереження дозволили встановити розмір та форму нашої планети. Дуга Струве названа на честь свого розробника і є пам’яткою науки і техніки міжнародного значення, яка занесена до міжнародної спадщини ЮНЕСКО у липні 2005 року».

Опорні точки, про які йде мова, позначаються у світі по-різному: видовбаними у скелях поглибленнями, залізними хрестами, пірамідами з каменю  або спеціально встановленими обелісками. На горі Кременець за час свого існування така точка споруджувалась двічі з деревини, а у 2012 році її відновлено Науково-дослідним інститутом геодезії і картографії України та збудовано у вигляді обеліска.

Володимир Мельник біля геодезичного пункту
Володимир Мельник біля геодезичного пункту

Коментар