стрічка

Скільки землі отримали волинські громади від держави

29 Квітня 2019, 17:36
Скільки землі отримали волинські громади від держави 1375
Скільки землі отримали волинські громади від держави

У Волинській області 30 об’єднаних територіальних громад отримали 49,4 тисяч гектарів землі від держави.

Дослідження з картою передачі землі від Геокадастрів до ОТГ опублікувало аграрне інформаційне агентство Agravery. Видання опитало відділення Геокадастру по областях та зробило карту децентралізації сільської України. 

У суперечках щодо ринку землі зазвичай основними суб'єктами дискусії є орендарі, власники паїв та держава. Якнайменше говорять про інтереси громад, на території яких знаходиться ця земля. Втім, у рамках процесу загальної децентралізації влади земля стає для громад одним з головних інструментів для власного утримання. 

І матиме для них ще більше значення, коли буде впроваджено ринок землі. 

«ОТГ може  викупити частину землі у бажаючих продати її селян та здавати її або працювати самостійно. Таким чином громада отримає можливість отримати гроші для розвитку, накопичувати землю і далі з нею щось робити. Крім того, маючи пул землі, ОТГ зможуть залучати під заставу землі на свої проекти кредити», – впевнений директор агрокомпанії «Унірем-Агро Плюс»Андрій Булгаков

Але наразі земля, фактично, знаходиться під контролем Держгеокадастру. Більше того, сам процес має велику кількість прогалин, а державні органи на місцях намагаються маніпулювати їм.

«У теорії передача та подальше використання цих земель надають ОТГ великий фінансовий ресурс, створюють можливості для розвитку. На практиці громади стикаються з великою кількістю проблем та обмежень. Питання можуть стосуватися процесу передачі земель, їх статусу, меж, оподаткування, можливостей використання тощо», – вважає Ігор Миклащук, голова Асоціації об'єднаних територіальних громад «Інститут кооперації і місцевого самоврядування».

За його словами, поки що землю передають з помилками у документах, неправильно рахують, або громади отримують вже зайняту землю. 

Попри те децентралізація та передача землі поступово триває. За рік 646 громад отримали майже 1,5 мільйона гектарів землі. 


 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024