стрічка

Шачанкам показали майстер-клас з виготовлення великодніх сувенірів. ФОТО

25 Квітня 2019, 14:53
Шачанкам показали майстер-клас з виготовлення великодніх сувенірів 1717
Шачанкам показали майстер-клас з виготовлення великодніх сувенірів

Наближається Великдень – свято, якого з особливим трепетом чекають усі християни. У магазинах з’явилося безліч яскравих  сувенірів: прикраси для пасхальних кошиків, різнобарвні писанки, композиції і букети. А чому б самому не виготовити якусь милу дрібничку до свята?

Є чимало чудових великодніх ідей, якими під час майстер-класу для слухачів клубу «Срібний вік», що діє при «Університеті третього віку» Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг)  Шацького району, поділилися працівники Шацького районного Будинку культури.

Директорка РБК Валентина Ханзерук принесла на захід великоднє деревце, прикрашене писанками, і розповіла, як працювала над його створенням. Кольорові яйця (видуті курячі або куплені) слід загорнути у сітку з-під цитрусових, зв’язати з обох боків, вчепити на кожне тоненьку стрічку і повісити на гілочку декоративної верби. Декілька таких гілок – і композиція готова. Сама Валентина Віталіївна замість сітки використовує власноруч плетене гачком мереживо, бо вона відома в районі рукодільниця.


 

Ще один символ свята – великодній віночок. Круглу основу можна виготовити з тоненької лози чи березових прутиків. Щоб прикрасити вінок, знадобляться штучні квіти, стрічки, сувеніри у вигляді крашанок, курчаток тощо.

Кожна господиня фарбує до великодня яйця. Одні використовують харчові барвники, інші – лушпиння цибулі. Якщо ввімкнути трішки фантазії, зазначила Валентина Ханзерук, то звичайну крашанку можна перетворити на справжній шедевр. Декупаж з допомогою серветок – це  чудовий спосіб створити святковий настрій у домі і проявити свої творчі здібності. Передусім потрібно зварити яйця, охолодити їх і висушити.Приготувати в посудині білок від яйця. Обережно відокремити нижній шар від серветки, бо для роботи потрібен лише верхній, на якому зображений малюнок. Маленький фрагмент візерунка (квітку, калину, писанку, листочок, сердечко тощо) слід вирізати за допомогою ножиць. Далі прикласти до яйця, вмочити пензлик у сирий білок і нанести його на всю поверхню. Для однієї крашанки знадобиться декілька фрагментів. Коли білок висихає – яскрава писанка готова.


 

Як зробити веселкові яйця, розповіла слухачам клубу працівниця Будинку культури Марія Шпак. Найперше потрібно відварити яйця, охолодити, але не дуже – вони повинні бути теплими. Потім в окремих ємностях розвести харчову фарбу різних кольорів. Опускати кожне з яєць в ємність, діставати, просушувати, а потім занурювати (але не повністю, до половини) в іншу фарбу.  Так можна робити декілька разів, поки яйце не стане веселковим.

Літні жительки Шацька з задоволенням переглянули майстер-класи і за годину самі виготовили 16 яскравих писанок. Решту ідей понесли додому, аби з допомогою дітей і внуків прикрасити свій дім до світлого Христового Воскресіння чудовими виробами ручної роботи.


 

Мирослава ЦЮП’ЯХ

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024